Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökad afrofobi oroar Ullenhag

Annons

Hatbrotten mot afrosvenskar har ökat kraftigt de senaste åren.

Det är djupt oroväckande, anser integrationsminister Erik Ullenhag (FP).

I september i fjol överfölls en 32-årig man och hans son på en gångbro i Malmö. Misshandeln rubriceras som ett hatbrott eftersom mannen och sonen översköljdes med rasistiska uttryck som anspelade på deras hudfärg.

Antalet anmälningar om hatbrott med afrofobiska motiv har ökat med 24 procent mellan 2008 och 2012 medan det totala antalet anmälda hatbrott minskat med sex procent under den perioden.

I november gav Erik Ullenhag Mångkulturellt centrum i uppdrag att göra en kunskapsöversikt över afrofobi i Sverige.

En av utredarna, juridikstuderande Samson Beshir, säger till TT att det finns många orsaker till att hatbrott med afrofobiska motiv ökar och att en av dessa är avhumaniseringen av afrikaner i samhällsdebatten.

Ta bilden av hur afrikaner porträtteras i skolmaterial till exempel, att Afrika bara omnämns som ett objekt i samband med koloniseringen, säger han.

Utredarna föreslår flera åtgärder i debattartikeln för att bryta trenden och stoppa afrofobin, bland annat en statlig utredning för att djupare undersöka afrosvenskarnas situation.

Mikael Hjerm, professor i sociologi vid Umeå universitet, som forskar om främlingsfientlighet säger att kan vara så att afrofobin ökar, med anledning av att antalet anmälningar om hatbrott mot afrosvenskar ökar. Men det kan lika gärna vara så att anmälningsbenägenheten ökar.

Det är otroligt svårt att mäta, men generellt sett minskar främlingsfientligheten i samhället över tid. Det kan också vara så att det är en relativt sett liten grupp som ligger bakom dessa brott och som blivit mer aktiva, det vet vi inte.

TT: Är stereotypa föreställningar om afrikaner vanligt förekommande inom den svenska samtidskulturen?

De finns, helt klart. Samtidigt har vår tolerans mot dessa stereotyper minskat drastiskt de senaste åren och det är ju något positivt. Exempel på det är den enorma uppmärksamhet den där barnboken fick för en tid sedan och uttalandena på Guldbaggegalan. För 20 år sedan hade det varit en icke-fråga.

Mer läsning

Annons