Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ojämställd ohälsa

Kvinnor mellan 30 och 39 år är sjukskrivna dubbelt så mycket som männen i samma ålder - och det sammanfaller för många med småbarnsåren.

Om de två sakerna har med varandra att göra är en av frågorna kassan ska försöka komma till klarhet över – och dessutom hur jämställt småbarnsföräldrarnas uttag av föräldrapenning har varit.

Det sista är ett lustigt stickspår eftersom försäkringskassan sedan något år inte längre har som mål att jobba för ett mer jämställt uttag av föräldraförsäkringen. Förr skulle de pusha för ett jämställt uttag av föräldrapenningen. Men det har regeringen slopat, till synes som eftergift till Kristdemokraterna.

Det blir ju snöpligt när det visar sig att ansvar för barnen faktiskt har avgörande betydelse för kvinnors hälsa. Men inte bara för den. Barnafödandet markerar också när i karriären män och kvinnor börjar tjäna olika.

Fram till första barnet råder i hög utsträckning lika lön för lika arbete, ja om vi räknar bort det faktum att fler kvinnor än män jobbar i låglöneyrken. Men det är under föräldraledigheten och under vabb-åren det stora gapet uppstår. Han jobbar mer än innan han fick barn – hon jobbar mindre och därför sämre chanser till både framgångsrika löneförhandlingar och karriäravancemang.

Skillnaderna består och växer för åren som går – de flesta företag räknar ju lönepåslagen i procent. Även om procenten blir den samma ger det ju mer i kronor till den med högre lön. Går dessutom kvinnan ner i arbetstid, vilket är betydligt mer vanligt än att pappan gör det, blir skillnaden i kronor på lönebeskedet förstås ännu större.

Löneskillnaderna förklarar sedan varför kvinnorna är mer föräldralediga och vabbar oftare. Familjen förlorar färre kronor på att den förälder med lägre lön stannar hemma – och genom att stanna hemma med ett sjukt barn blir mamma också oftare sjuk.

Att ha det primära föräldraansvaret för barnen och hemmet – vilket betydligt fler kvinnor än män har – och samtidigt jobba, innebär en dubbelbelastning som får fysiska konsekvenser.

Det är inte hjärnkirurgi att förstå sambanden mellan ojämställdhet och ohälsa. Det gör hypotesen att kvinnor är sjukskrivna oftare än män för att de prioriterar att stanna hemma och kurera sig för att inte bli ännu sjukare, besynnerlig.

– När man är halvkrasslig, vad sparar man sina krafter till – att gå till jobbet eller att ta hand om familjen? Det är troligt att den som tjänar mest sparar sina krafter till jobbet, säger Försäkringskassans analyschef Laura Hartman till TT.

Skulle kvinnor sjukskriva sig "tidigare" för att undvika värre sjukdom längre fram? Det låter ju fullständigt obegripligt. Det ska bli intressant att se om kassan verkligen hittar belägg för det.