Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Öis bötfällt för Dawit-banderoll

Örgryte tvingas betala 10 000 kronor i böter till Svenska fotbollförbundet för att klubbens supportrar haft en banderoll där man krävt att den svenske journalisten Dawit Isaak ska friges i Eritrea.

Dawit Isaak, som är medborgare i både Sverige och Eritrea, greps i september 2001 sedan tidskriften han arbetade för krävt demokrati. Han har suttit fängslad utan rättegång sedan dess. Sveriges regering vill att han ska friges. En rad aktörer, från EU-parlamentet till enad svensk mediebransch, har ställt sig bakom kravet.

Dawit Isaak bor i Göteborg, där hans bror arbetat ideellt i Örgryte IS och hans barn ibland går på Örgrytes matcher, rapporterar Sveriges Radio Göteborg.

Klubbens supportrar har haft en banderoll med texten "Free Dawit Isaak - imprisoned in Eritrea since 2001" på läktaren vid flera matcher i år, skriver Expressen på nätet.

Ulrika Rosén, verksamhetschef i Örgrytes fotboll, tycker inte att det är ett politiskt budskap.

Därför godkände vi att vår supporterklubb fick ha banderollen, säger Rosén till Expressen.

Men fotbollförbundets disciplinnämnd tycker annorlunda. Förbundets delegat vid matchen mellan Örgryte och Hammarby den 27 juli anmälde banderollen, varpå nämnden i förra veckan utdömde ett bötesstraff på 10 000 kronor.

Nämndens vice ordförande Staffan Anderberg ser budskapet som politiskt.

Vi ansåg att detta var fråga om en manifestation, och det är klart förbjudet. Man kan ha fullkomlig respekt för budskapet på ett personligt plan, men avsikten är att en arena inte ska vara ett forum för denna typ av åsiktsuttryck, säger Staffan Anderberg till Expressen.

Örgryte har överklagat disciplinnämndens beslut. Enligt Ulrika Rosén kan det hända att banderollen också används vid nästa hemmamatch.

Ärendet är inte handlagt på rätt sätt, så jag kan inte se något skäl att ta ner den till nästa match, säger Rosén till Sveriges Radio Göteborg.