Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ohly fördömer SD-överfall

Överfallet på Sverigedemokraternas fullmäktigekandidat har fått partiets ledare Jimmie Åkesson att skriva ett öppet brev till riksdagspartierna där han undrar vad de vill göra för att få slut på "extremvänsterns" övergrepp och tar upp andra övergrepp på SD-politiker.

Vänsterledaren Lars Ohly fördömer överfallet.

Det går inte att beskriva den avsky jag känner inför detta. Jag bekämpar Sverigedemokraternas politik på alla demokratiska sätt som jag kan, men det finns en klar gräns. Hot och våld får aldrig förekomma och det är vi väldigt tydliga med från Vänsterpartiets sida.

De autonoma grupperna är förhållandevis aktiva mot politiska grupperingar som de är ideologiska motståndare till, och Sverigedemokraterna är ju en sådan, säger Lars Korsell, enhetschef och forskare på Brottsförebyggande rådet (Brå).

Ännu finns ingen sammanställning över våld och ordningsstörningar under årets valrörelse. Men efter Europaparlamentsvalet i fjol gjorde Säpo och Brå en studie som visade att autonoma vänstergrupper som Antifascistisk aktion (Afa) eller Revolutionära fronten utfört det mesta våldet.

Polisen har hittills ingen misstänkt för överfallet.

Vi har beslutat att lägga locket på utredningen, säger Lars-Håkan Lindholm, informatör vid Malmöpolisen. Säger vi något blir det bara politik av det.

Han vill endast bekräfta att en polisanmälan med rubriceringarna olaga frihetsberövande, grov misshandel, grov stöld och olaga hot föreligger.

Mannen fick inristat ett hakkors i pannan.