Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Ohållbar psykosocial arbetsmiljö"

Samarbetsproblem bakom ovanlig anmälan

Rådmannen vid Ångermanlands tingsrätt i Härnösand, Peter Svedberg, anmäls till Statens ansvarsnämnd av sin arbetsgivare. Samtidigt ber tingsrätten Domstolsverket om att få en ny rådman.

Sedan en tid tillbaka har Peter Svedberg blivit omplacerad på sin arbetsplats, hans arbetsrum finns numera en våning ner. Detta på grund av att den "psykosociala arbetsmiljön på tingsrätten i Härnösand har under en lång tid varit ohållbar, vilket också tagit ut sin rätt till de anställda", skriver lagmannen Ylva Johansson och domstolens chefsadministratör Anders Emnegard till Domstolsverket.

Att Svedberg omplacerades på sin arbetsplats var resultatet av en längre tids samarbetssvårigheter. I brevet till Domstolsverket påminner man också om att Justitieombudsmannen, JO, tidigare riktat skarp kritik mot hans sätt att arbeta.

Maria Isaksson är tf. avdelningschef på personalavdelningen hos Domstolsverket i Jönköping:

- Det här är väldigt ovanligt. Det är lagmannen Ylva Johansson som är arbetsmiljöansvarig, men i det här läget går vi in och stöttar henne i en svår situation. Vi tar dock inte över arbetsgivaransvaret. Arbetsmiljöverket har också möjlighet att komma in och göra inspektioner.

Peter Svedberg själv vill inte ge några kommentarer förutom detta:

- Jag kommer säkerligen att få berätta min version för ansvarsnämnden vad det lider.

EGON SUNDLÖF
070-662 27 53