Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oförändrad norsk styrränta

Annons

Norges centralbank sänker sina tillväxtprognoser för 2013 och 2014 och lämnar styrräntan oförändrad på 1,5 procent. Svag utveckling och sänkt värde på kronan är två faktorer.

En räntehöjning väntas dock relativt snart, då banken i snitt räknar med en styrränta på 1,75 procent 2014.

Tillväxten för den norska ekonomin, exklusive oljeindustrin, beräknas av centralbanken i år till 1,75 procent och under 2014 till 2,25 procent. I en prognos i juni räknade banken med en tillväxt på 2,50 procent i år och 2,75 procent 2014.

Enligt Norges vice centralbankschef Jan F Qvigstad har inflationen ökat mer än väntat, medan kronan har tappat i styrka - i skuggan av en oväntat svag ekonomisk utveckling.

"Mot denna bakgrund lämnades styrräntan oförändrad på detta möte", skriver han i ett pressmeddelande från banken.

Enligt Qvigstad pekar de senaste analyserna av läget mot att styrräntan lämnas oförändrad till sommaren 2014 för att därefter, gradvis, höjas upp mot en mer normal nivå.

Norges centralbank lanserar samtidigt ett förslag om kontracykliska buffertar i landets banker mot bakgrund av den norska ekonomins sårbarhet. Som skäl anges flera års stigande bostadspriser och ökad utlåning, som anses ha ökat riskerna för finansiella obalanser.

"Inflationen i bostadspriser har minskat, men hushållens skulder fortsätter att öka snabbare än inkomsterna", skriver centralbanken.

De buffertar som centralbanken vill se i bankerna ska kunna användas i dåliga tider, för att täcka kreditförluster och andra problem.

Enligt Jan F Qvigstad räknar banken med att ha ett regelverk för kontracykliska buffertar färdigställt under hösten, som presenteras för bankerna i december.

Mer läsning

Annons