Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Offer för atomprov ska få ersättning

Det franska parlamentet godkände på tisdagen att offren för de kärnvapentester som utfördes under närmare 40 års tid i Algeriska Sahara och Franska Polynesien ska få ersättning.

Omkring 150 000 civilpersoner och militärer deltog i de 210 kärnvapentester som Frankrike genomförde i Saharaöknen och i Stilla havet mellan 1960 och 1996. Många av dem drabbades efteråt av allvarliga hälsoproblem.

I flera årtionden vägrade Frankrike ta sitt ansvar av rädsla för att ett medgivande skulle försvaga landets kärnvapenprogram under kalla kriget.

Den lag som antogs av senaten på tisdagen ger såväl militär som civil personal och civilbefolkning som insjuknat efter proverna rätt till kompensation. Det är 18 sjukdomar som listas i lagstiftningen på rekommendation av FN.

En kommitté ska granska offrens ansökningar och därefter lämna sina rekommendationer till försvarsdepartementet. Hittills har offrens stödorganisationer tvingats gå till domstol och bevisa sambandet mellan sjukdomarna och exponeringen för strålning under testerna.