Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

OECD: Sverige bör stimulera ekonomin

Annons

Sverige bör stimulera ekonomin för att få upp aktiviteten och motverka arbetslösheten. Ekonomin klarar det, säger OECD:s generalsekreterare Angel Gurría, som ändå oroas av hushållens skulder.

Finansminister Anders Borg (M) säger på samma presskonferens att exporten behöver öka för att skapa fler jobb och gör bedömningen att arbetslösheten håller sig kvar på en hög nivå. Därför behöver efterfrågan på hemmaplan stimuleras och på sätt också bli ett bidrag till ekonomisk återhämtning i omvärlden.

Angel Gurría prisar den svenska finanspolitiken och konstaterar bland annat att den svenska statsskulden minskat till en nivå som få andra slår. Men han återkommer, som OECD gjorde i sin rapport om Sverige för 2012, till att hushållens skuldsättning och den svenska banksektorns storlek är ett problem för landet.

Det är en paradox, det brukar vara så att den offentliga skulden är hög och att den privata är låg. Här är det tvärtom, säger Gurría men noterar att det egentligen är ganska naturligt efter en lång period med låga räntor.

Men Sverige måste ha ögonen på problemet så att inte kontrollen går förlorad, huspriser och skuldsättning ökar ännu mer och inget görs för att möta den stora efterfrågan på bostäder.

Den kollen har Sverige, enligt Anders Borg.

Vi instämmer i det OECD säger och rekommenderar, säger Borg och framhåller att regeringen är redo att vidta åtgärder på ett halvårs, ett års sikt, om bostadspriser och skuldsättning fortsätter uppåt.

På en fråga om OECD håller med företrädare för EU-kommissionen om att krisen är över i Europa säger Gurría att han är mer optimistisk nu än han har varit de senaste åren. Men arbetslösheten har ökat och håller sig kvar på en hög nivå samtidigt som perioderna utan jobb blir längre. Och ungdomsarbetslösheten är ett allvarligt problem i sig, enligt Gurría.

Vi levererar inte, säger Gurría och understryker att det riskerar att leda till uppgivenhet bland unga som tagit fasta på råden att utbilda sig.

Den ekonomiska tillväxten i merparten av världens ledande länder väntas fortsätta i ungefär samma takt under andra halvåret i år, som under andra kvartalet, enligt OECD.

I de tre största OECD-länderna, USA, Japan och Tyskland väntas BNP-tillväxten bli 2,5 procent i årstakt under tredje och fjärde kvartalet.

Den kinesiska ekonomin bedöms samtidigt öka farten något, till runt åtta procent under årets sista kvartal.

Mer läsning

Annons