Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Odla fisk på land

Miljöprövningsnämnden har nu gett tillstånd till utökad fiskodling i Omnefjärden.

Längs med Höga kusten finns en växande kritik mot de öppna fiskodlingarna eftersom de läcker stora mängder näring rakt ut i vattnet. De boende ser konsekvenserna i form av algblomningar, döda bottnar och igenväxande vikar. Men det finns smarta sätt att odla fisk.

Naturskyddsföreningen släpper nu en rapport om hur vattenbruket ska kunna växa och skapa nya jobb i glesbygd. Den situationen vi i dag ser i sjöar och hav längs med Höga kusten finns på flera håll i landet. Att dessa odlingar får fortsatt förnyade tillstånd till odling i Östersjöns kustområden är beklagligt och förvånande.

Det finns i dag betydligt miljösmartare fiskodlingsmetoder. Dessa växer nu fram i stora delar av världen, inte minst Danmark. Men kostnaderna för produktionen är fortfarande högre än för kassodling, framförallt för att kassodlingar inte betalar för den skada de ställer till med i miljön. Att mata odlade fiskar med mer vilda fiskar än vad som produceras i odlingen är inte hållbart.

Myndigheterna måste därför satsa på att ta fram foder som inte är baserade på fisk. Nu finns för första gången mycket pengar till en hållbar utveckling av det svenska vattenbruket genom EU:s havs- och fiskefond. Vi vill se dem spenderas smart så att vi i framtiden kan hitta svenska hållbart producerade fiskar och skaldjur i våra fiskdiskar. Det kommer att ge mer fisk, fler nya jobb och en mindre övergödd Östersjö.

Mårten Wallberg

vice ordförande Naturskyddsföreningen

Susanne Rantakokko

ordförande Naturskyddsföreningen Västernorrlands län

Staffan Landström

ordförande Naturskyddsföreningen Västerbottens län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel