Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Obligatorisk valfrihet i hemtjänsten

Annons

Lagen bör ändras så att alla kommuner blir skyldiga att erbjuda äldre möjlighet att välja mellan olika hemtjänstleverantörer, föreslår en statlig utredning.

Kommunerna ska själva avgöra vilka delar av hemtjänsten som ska omfattas.

Brukarna uppskattar möjligheten att välja och den bör inte vara beroende av i vilken kommun man bor, säger utredare Greger Bengtsson.

Lagen om valfrihetssystem trädde i kraft 2009. Sedan dess har antalet kommuner som infört valfrihet på ett eller flera områden inom socialtjänsten ökat från 40 till 181.

Min utgångspunkt har hela tiden varit att äldre vill ha möjlighet att välja. Sedan får vi se hur fort vi ska gå i den riktningen, säger barn- och äldreminister Maria Larsson.

Ungefär 70 procent av befolkningen bor i dag i kommuner som infört valfrihetssystem inom socialtjänsten.

Totalt finns över 800 privata utförare inom olika verksamheter. Inom hemtjänst har antalet ökat med 24 procent sedan 2011. De flesta utförare är små och verkar lokalt, 71 procent finns i en kommun.

En stor andel, sju av tio, erbjuder profilerade tjänster, som språk eller specialkompetens rörande demens.

De undersökningar som finns tyder på att äldre är nöjda med och uppskattar möjligheten att kunna välja. 45 procent i utredningens brukarundersökning hade gjort ett val. De var nöjdare med hemtjänsten än de som inte valt.

Att inte fler brukare väljer kan höra samman med att informationen ofta brister. Många upplever att det är svårt att avgöra vad som skiljer de olika utförarna åt. Utredningen föreslår därför att Socialstyrelsen ska få i uppdrag att ta fram en vägledning som kommunens biståndshandläggare kan använda sig av när de ska informera om valet.

Utredningen fann inga skillnader i kvalitet eller effektivitet mellan kommuner som infört valfrihetssystem jämfört med kommuner som inte gjort det.

Däremot ökade kostnaderna per brukare betydligt mindre i kommuner som tillämpar LOV.

Mer läsning

Annons