Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Obetalda SMS-lån fyrdubblades på ett halvår

Antalet västernorrlänningar som hamnar i skuldfällan på grund av snabba sms-lån på mobiltelefonen ökar snabbt. Flera hundra personer har registrerats hos Kronofogden.

Dessutom verkar länet ha ovanligt gamla sms-låntagare, det är inte bara ungdomar som drabbas. Det visar Kronofogdens nya statistik.

Det är nästan lika många västernorrlänningar i åldersgruppen 36-45 år som fått föreläggande som bland 18-25-åringarna. Så är det inte alls i Sverige som genomsnitt, där dominerar ungdomarna kraftigt i statistiken.

Antalet ärenden som kommer till Kronofogden ökar också snabbt. I vårt län fanns 30 juni i somras 110 fall med misskötta SMS-lån. Vid årsskiftet hade den siffran mer än fyrdubblats, till 462 personer. Av dessa var 53 procent män.

Ser man till hela landet inträffade förra året hela 20 000 anmälningar om obetalda sms-lån.

Tina Häggmark som jobbar med frågan ur Norrlandsperspektiv hos Kronofogden i Umeå tycker också att man måste försöka stämma i bäcken.

- Att arbeta förebyggande är viktigt och det arbete som vi och andra aktörer driver måste fortsätta. Utvecklingen är oroväckande, säger hon.Läs mer i tisdagens TÅ.ANDERS LIDÉN
070-316 84 92