Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Obehörig förskollärare fick anställning – facket kritiskt

Trots flera behöriga sökande tillsattes en förskollärartjänst i Örnsköldsvik med en sökande som saknade såväl lärarlegitimation som fullgjord examen.
Nu överklagar en av de behöriga som sökte till tjänsten beslutet, vilket har lett till en laglighetsprövning.

En förskola i Örnsköldsvik utlyste en lärartjänst i början av sommaren. Totalt var det tolv sökande, varav fem var behöriga. Ändå gick platsen till en obehörig sökande.

Rekryteringen skedde trots att det efter 1 juli 2015 står i skollagen att lärarlegitimation är ett krav vid anställning av lärare, såväl till skola som till förskola. Trots det gick alltså lärarjobbet på förskolan till en obehörig sökande.

Kravet som gäller är att lärarlegitimation ska finnas för att kunna få en tillsvidareanställning.

– När det gäller legitimation så får inte vi in dem automatiskt från skolverket, utan det är personen som söker tjänsten som måste lämna över det till oss, säger Hans-Inge Erixon, som inte vill kommentera det enskilda ärendet.

Däremot ger skollagen möjlighet att visstidsanställa personer utan legitimation, vilket även inkluderar personer med en kortare tid av utbildningen kvar, men utan färdig examen, enligt Skolverket.

– Har man inte lärarlegitimation får man däremot bara anställas ett år åt gången. Vi har som policy att man ska ha lärarlegitimation när man anställs, men tillgången kan göra att vi i vissa fall måste anställa de som är obehöriga, säger Hans-Inge Erixon.

Från Lärarförbundets sida är det dock tydligt att Skolverkets regler måste följas och att behörighet alltid ska komma först.

– Som skollagen är skriven är det skarpt läge sen 1 juli, och kommunen ska ju alltid, när behöriga förskollärare finns, anställa dem till de aktuella tjänsterna, säger Christina Grewell, lokal ordförande på Lärarförbundet.

Från fackets sida tolkar de det aktuella fallet som att en behörig sökande åsidosattes i rekryteringen.  

– Det är oroväckande om man inom Bildningsförvaltningen sänker ambitionsnivån med argumentet att man inte behöver söka behöriga till visstidsanställningar, säger Christina Grewell.

– Det överensstämmer inte med kommunens ambition att sikta mot toppen av Bästa skolkommun och att vara en attraktiv arbetsgivare. Vår förhoppning är dock att det här är en miss som skett på grund av bristande rutiner och som kommer rättas till genom att den överklagande erbjuds en likvärdig anställning, säger Christina Grewell.

– Vi för kontinuerligt samtal med de fackliga organisationerna för att se hur vi ska hantera kravet på legitimation inom ramarna för skollagen, säger Hans-Inge Erixon.

Läs även: Sollefteå kommun valde bort behörighet och Behörig lärare fick ingen respons på ansökan