Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Obegripligt vinstförsvar

Annons

Under tiden Ulf Kristersson ledde alliansen i Stockholm gav han i praktiken bort förskolor och äldreboenden. Om han får bestämma igen blir det fortsatt fritt vinstuttag i skolan och äldrevården, trots att en majoritet av alliansens väljare är emot det.

Åren 2006-2010 var Moderatledaren socialborgarråd i Stockholm. Under hans styre knoppades en rad offentliga verksamheter av till privata ägare. Tidningen Aktuellt i politiken (AiP) har granskat hur det gått för dem.

För endast 3 000 kronor köpte en enhetschef vid Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd LSS- och hemtjänstverksamheten i området i april 2008. Hennes bolag Freja Assistanstjänst AB har sedan på nio år gjort 19 miljoner kronor i vinst och hon har själv plockat ut 13 miljoner kronor i vinstutdelning, samtidigt som bolaget får kritik för att inte ens hälften av personalen har rätt utbildning. Statskontoret kom några veckor efter försäljningen fram till att avknoppningarna var olagliga.

Det hindrar inte Ulf Kristersson från att försvara utförsäljningarna och vinsterna som legitima. Han och övriga partiledare i alliansen besökte strax före jul äldreboendet Persikan i Kista för att återigen säga nej till ett vinsttak.

– Vi tänker inte kompromissa om det, sade Kristersson till TT.

Äldreboendet de besökte är ändå ett talande exempel på hur galet vinstjakten i välfärden bedrivs. AiP:s granskning visar att äldreboendets ägare har plockat ut 12 miljoner kronor i vinst i år och han har dessutom ökat sin förmögenhet med 6,8 miljoner kronor bara på en vecka genom att placera 8 400 svenska skolbarn på Nasdaqsbörsens europeiska tillväxtmarknad First North.

Flera av förskolorna och äldreboendena som Kristersson reade ut innan det blev olagligt har sålts vidare med god förtjänst. Högst upp i den komplicerade näringskedjan finns ofta riskkapitalbolag med säte på skatteparadisöar som Guernsey.

Sverige är det enda landet i världen som har ett så generöst system för vinstuttag i välfärden. Borgerligt styrda länder som Norge, Danmark och Storbritannien har tittat på Sverige, men sagt nej tack till att kopiera vårt upplägg.

Svenska väljare är också tydligt emot. Det gäller även borgerliga väljare och det gör motståndet mot en vinstbegränsning obegripligt, ja snudd på obegåvat. Ökade statsbidrag till skolan och äldrevården går i dag till ökade vinster för privata ägare och det kan inte vara meningen.

Regeringen är beredd att ta strid och det är alldeles utmärkt. Civilminister Ardalan Shekarabi kommer i början av året att lägga ett skarpt förslag om att vinsterna ska regleras och begränsas.

Riksdagen kommer att rösta i juni och som det ser ut nu åker regeringen på en förlust. Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson är nämligen överens om att privata ägare ska få fortsätta plocka ut obegränsade vinster ur välfärden. De är mer mån om företagarna än om att skattepengarna ska gå till skola, vård och omsorg.

Låt det bli en laddad valfråga. Den fajten har Shekarabi och regeringen goda chanser att vinna.