Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Obamadocka bränd i protest

Hundratals universitetsstudenter brände på onsdagen en Obamadocka i Jalalabad i östra Afghanistan, i protest mot en påstådd flygbombning av civila härom dagen.

"Död åt Obama" skallade ropen när studenterna blockerade huvudgator i den östliga provinsen Nangahars huvudstad, och brände dockan och en amerikansk flagga på stadens centrala torg innan de skingrades. Protesten sporrades av uppgifter från byäldste i en avlägsen trakt i provinsen Kunar, som berättat att tio civila dödades i ett flygangrepp i lördags, bland dem åtta skolbarn.

En undersökning av de rapporterade 10 civila dödsfallen gjord av Afghanistans regering konstaterade att de tio släpades ut från sina hem och dödades av utländska styrkor.

Nato har förnekat att alliansen bedriver operationer i det området, däremot rapporteras amerikanska specialstyrkor som inte lyder under Natobefäl agera mot talibanfästen där.

"Regeringen måste hindra sådana ensidiga insatser annars tar vi till vapen i stället för pennor och bekämpar dem (de utländska styrkorna)," sade studenterna från Nangaharuniversitetets utbildningsfakultet i ett uttalande.

Liknande demonstrationer planeras i huvudstaden Kabul, enligt studenterna.

Vår demonstration riktar sig mot de utländska styrkorna. De har inte fört demokrati till Afghanistan, men de dödar våra religiösa lärde och våra barn, säger Safiullah Aminzai, en av demonstrationens organisatörer.

Siffror från FN som släpptes i veckan visade att civila dödsfall i Afghanistan de första tio månaderna i år ökat med 10 procent jämfört med i fjol. Till och med oktober hade 2 038 civila dödats i landet, enligt FN.