Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Obama vill ingripa i Syrien

Annons

USA:s president Barack Obama vill ha kongressen med sig för att ge order om ett militärt ingripande i Syrien. Men presidenten har redan bestämt sig, enligt svensk expert.

Det kan hända i morgon, om en vecka, eller om en månad. Men jag är beredd att ge ordern, säger Barack Obama om ett militärt ingripande i Syrien efter den kemvapenattack som antas ha ägt rum i Damaskus förra veckan.

Obama säger sig vara beredd att ingripa utan stöd i FN:s säkerhetsråd, men begär godkännande av amerikanska kongressen, som ska rösta om ingripandet.

Processen kan ta upp till tio dagar, och ger Obama chansen att dryfta Syrien med andra världsledare under G20-mötet nästa vecka.

Övertygad president

Presidenten tycks däremot redan ha bestämt sig för att gå till attack, säger USA-kännaren Erik Åsard till TT.

Det ser ut som om han redan bestämt sig för en attack, och han betonade flera gånger att det är ett nationellt intresse för USA att göra så, säger Åsard. Obama har ju opinionen emot sig, både bland allmänheten och i kongressen. Men han är ju ÖB och kan anfalla om han så bestämmer.

Krigsfartyg redo

Obama upprepade många av de argument som framförts av utrikesminister John Kerry på fredagen för att motivera ett amerikanskt ingripande. Enligt USA dödades minst 1 429 människor - varav 426 barn - i kemvapenattacken.

Min fråga till kongressen och alla i världssamfundet är: Ska en diktator kunna gasa ihjäl hundratals barn utan att betala för det?

USA har just nu sex krigsfartyg, utrustade med kryssningsrobotar som kan nå mål i Syrien, på plats i Medelhavet. Det är troligtvis de som i första hand kommer att användas för att slå ut militära och strategiskt viktiga mål i Syrien om USA väljer att slå till mot president Bashar al-Assads regim.

Sedan USA:s allierade Storbritannien backat från ett militärt ingripande står USA nästan ensamt på krigets brant. Tyskland och flera andra Natoländer har också sagt nej. Bara Frankrike har lovat att delta i en militär aktion.

Analys tar tid

FN:s vapeninspektörer lämnade på lördagsmorgonen Damaskus och begav sig till Libanon. De ska nu med hjälp av proverna från Damaskus analysera om en gasattack faktiskt skett. Men innan FN har svar på om en kemvapenattack ägt rum kan det ha gått tre veckor.

FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson vill invänta resultaten av FN:s inspektion i området och säger att man inte fått ta del av de bevis USA säger sig ha.

Vi är de enda som tagit prover på plats. Det är rimligt att reagera på kemiska vapenattacker, men vi har ännu inte kunnat bekräfta detta, säger Eliasson till Sveriges Radio.

Mer läsning

Annons