Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Obama väntas utse ny SEC-chef

Annons

Med förtroendet för USA:s finansinspektion SEC i botten väntas USA:s tillträdande president Barack Obama på torsdagen utse vem han vill ska ta över rodret.

Regleringsveteranen Mary Schapiro pekas ut som den som står på tur.

Målet är att med Schapiros hjälp omorganisera SEC, som fått hård kritik för brister i sin förmåga att kontrollera och reglera marknaden inför och under den rådande finanskrisen.

I förra veckan kom en ny våg av kritik då hedgefondförvaltaren Bernard Madoffs pyramidspel på Wall Street, där 50 miljarder dollar ska ha gått upp i rök, avslöjades.

Enligt den sittande SEC-chefen, republikanen Christopher Cox, har hans anställda trots flera anmälningar mot Madoffs bluff sedan 1999 aldrig gått till botten med misstankarna. En internutredning har tillsatts för att ta reda på varför.

Schapiro har tidigare arbetat på SEC och därtill varit chef för CFTC, den kommission som reglerar råvarumarknaden i USA. För närvarande är hon chef för ett branschorgan som bevakar att USA:s finansindustri följer självpåtagna regler.

Utnämningen av Schapiro som näste SEC-ordförande väntas på torsdagen. För att hon ska kunna tillträda måste utnämningen godkännas av senaten.

Mer läsning

Annons