Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Obama sträcker ut hand mot Iran

Annons

Inför FN:s generalförsamling sade Obama att han vill lösa frågan om Irans energiprogram på fredlig väg. Irans president sade i sin tur att Iran utgör "absolut inget hot mot världen" och att kärnvapen eller andra massförstörelsevapen inte har någon plats i landets säkerhetsstrategi.

Hassan Rohani fördömde också sanktionerna mot landet samt drönarattacker mot "oskyldiga människor".

Han sade vidare att Iran är villigt att inleda internationella samtal om sitt energiprogram, att han lyssnade noga på vad president Obama sade och manade även denne att inte lyssna på "krigshetsande påtryckargrupper".

Obamas sade i sitt tal inför generalförsamling att han vill lösa frågan om Irans energiprogram på fredlig väg med den nuvarande iranska regimen, samtidigt sade han sig vara beslutsam om att landet inte ska få tillgång till kärnvapen.

Samtidigt tillade Obama att hindren för att nå fram till en överenskommelse kan vara för stora, men han vill pröva diplomatins verktyg så långt det är möjligt.

Han sade sig se en möjlig framtida islossning mellan länderna om en överenskommelse kan uppnås med Iran.

Jag tror att om vi kan lösa frågan om Irans kärnenergiprogram, så kan det bli ett stort steg på en lång väg mot en annan slags relation - en som baseras på ömsesidiga intressen och ömsesidig respekt.

Det planerade mötet mellan Irans och USA:s utrikesministrar i New York ses som ett stort diplomatiskt genombrott. Mötet mellan Javad Zarif och USA-kollegan John Kerry ska genomföras på torsdag. De två länderna har endast haft få möten på hög nivå efter revolutionen i Iran 1979. Förhoppningar finns om ett löfte från Iran att inte utveckla kärnvapen i gengäld mot att stormakterna lättar på sina sanktioner.

Det kommer inte att bli något särskilt möte mellan Obama och Rohani under FN-dagarna i New York. Enligt Reuters har det, enligt Vita huset, visat sig vara för komplicerat att få till stånd ett möte mellan de båda presidenterna i FN.

Det diplomatiska tövädret följer på en mjukare retorik från Rohani gentemot Israel och USA.

Dessa samtal är inledningen på en ny era. Iran har uttryckligen sagt sig ha rätt till fredlig kärnenergi och rätten till att anrika uran, sade det iranska UD:s talesperson Marzieh Afkham.

I en tv-intervju i förra veckan poängterade president Rohani att Iran "aldrig" ska konstruera en atombomb.

Både USA och Storbritannien är försiktiga i sina reaktioner. Den brittiske utrikesministern William Hague sade sig vilja se "konkreta åtgärder" av Iran innan relationerna kan förbättras med landets nya regim, efter ett möte med Zarif i New York.

Mer läsning

Annons