Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Obama: Stoppa denna fars nu

Annons

Barack Obama attackerar i dag den republikanske talmannen i representanthuset, John Boehner.

Obama säger att Boehner kan stoppa den "vårdslösa" nedstängningen av statsapparaten på fem minuter.

Rösta, stoppa denna fars och avsluta nedstängningen nu.

Efter ett möte mellan ledande demokrater och republikaner i går kväll klagade John Boehner över att Obama inte vill förhandla om sin sjukvårdsreform för att få ett slut på nedstängningen av statliga myndigheter.

Presidenten upprepade ännu en gång att han inte kommer att förhandla, sade Boehner efter mötet.

Majoritetsledaren i senaten, demokraten Harry Reid, och Nancy Pelosi, Demokraternas gruppledare i representanthuset, anklagade samtidigt republikanerna för att försöka hålla Obama gisslan i frågan om sjukförsäkringsreformen.

Vi är låsta till Obamacare, sade Reid.

Obama uttryckte i går ilska över nedstängningen av statliga myndigheter och sade att han inte tänker förhandla med republikanerna förrän de villkorslöst går med på att finansiera offentlig verksamhet.

Jag är rasande eftersom det är fullständigt onödigt, sade han i en intervju med CNBC.

Om USA:s kongress senare i höst inte kan enas om ett höjt lånetak kommer hela världsekonomin drabbas, säger IMF-chefen Christine Lagarde.

Det är helt avgörande att detta löses så snart som möjligt, sade Lagarde i ett anförande i Washington i dag, inför IMF:s årsmöte i Washington nästa vecka.

USA:s regering har legat på gränsen till skuldtaket på 16 700 miljarder dollar sedan i maj och väntas om ett par veckor inte längre kunna låna mer om det inte höjs. Detta innebär en risk för inställda betalningar och drastiska offentliga nedskärningar, vilket i sin tur kan leda till sänkt kreditbetyg, finansiell oro och en ny recession.

Enligt Lagarde har USA:s tillväxt redan bromsats kraftigt av den offentliga åtstramning som beslutades tidigare i år för att skjuta fram beslutet om skuldtaket i tiden.

I går uttryckte cheferna för USA:s storbanker enighet om att konsekvenserna kommer att bli mycket allvarliga om de statliga myndigheterna förblir stängda och politikerna inte kan enas om att höja skuldtaket fram till mitten av oktober.

Företagsledare har gjort klart att finansmarknaden vill undvika risken att regeringen inte klarar av att betala sina skulder.

Det finns tidigare fall när regeringen tvingats stänga myndigheter. Men det finns inga tidigare fall av inställda betalningar. Vi är den viktigaste ekonomin i världen. Vi är valutareserv i världen, sade Goldman Sachs chef Lloyd Blankfein.

Mer läsning

Annons