Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Obama söker hjälp mot al-Qaida

Pakistan behöver ställa upp och hjälpa USA att utplåna al-Qaida, säger president Barack Obama i en tv-intervju.

Presidenten beskriver gränstrakten mellan Afghanistan och Pakistan som "epicentrum för våldsam extremism" riktad mot västvärlden och USA.

Ytterst behöver vi mer samarbete från Pakistan för att utrota problemet. Det är ingen tvekan om det, säger Obama i en intervju som CBS visar på söndag men släppte utdrag ur i fredags.

Regeringen i Islamabad står under allt hårdare tryck från väst om att inte bara inrikta sig mot al-Qaida, som angriper Pakistan, utan också mot andra väpnande grupper med anknytning till nätverket som tar sig över gränsen för att anfalla de Natoledda militära styrkorna i Afghanistan.

Såväl London som Washington har uppmanat Pakistan att gripa al-Qaidas grundare Usama bin-Ladin som förmodas gömma sig i någonstans vid gränsen mellan Afghanistan och Pakistan. De pakistanska myndigheterna har dock förnekat att han skulle finnas på deras territorium.

Samtidigt med Obamas tv-intervju rapporterade en regeringstjänsteman i Washington om att en drönare, ett obemannat flygplan, dödat en viktig al-Qaidaledare i nordvästra Pakistan. Angreppet ingick i den växande offensiv som USA genomför mot medlemmar i nätverket och de närstående talibanerna i området. Men offensiven har väckt allmän ilska i Pakistan.