Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Obama sägs möta internt motstånd

USA:s president Barack Obamas förslag om strängare bankregler möter motstånd - från hans egen finansminister Timothy Geithner. Det uppger Reuters, med hänvisning till anonyma källor inom den finansiella industrin.

Enligt dessa har Geithner, bakom stängda dörrar, uttryckt skepsis mot förslaget, som går ut på att begränsa bankernas storlek och vidden av deras verksamheter.

Geithner sägs bland annat vara orolig för att regelskärpningen kan innebära att amerikanska företag tappar i konkurrenskraft. Dessutom är finansministern, enligt källorna, inte säker på att förslaget verkligen kommer åt orsakerna bakom den globala finanskrisen.

En talesperson för Vita huset tillbakavisade uppgifterna och sade att Geithner själv har varit med och tagit fram förslaget.

Planen lämnades till presidenten med en enhällig rekommendation från det ekonomiska teamet, sade talespersonen.

Obamas utspel på torsdagskvällen utlöste kraftiga marknadsreaktioner. Bankaktier föll världen över, dollarn försvagades och råvarupriser sjönk.

Bedömare sade att förslaget bland annat kan tvinga amerikanska bankjättar som Goldman Sachs och JP Morgan att göra sig av med delar av sina omfattande riskkapitalverksamheter.