Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Obama mister viktigt senatsmandat

Republikanen Scott Brown har tagit ifrån demokraterna deras värdefulla 60:e mandat i USA-senaten. Brown vann i Massachusetts över demokraten Martha Coakley som erkände sig besegrad i natt.

Brown seger stod klar när över 80 procent av Massachusetts valkretsar räknats. Han ledde då med fem procentenheter före Coakley.

Folk vill inte ha en sjukvårdsplan för biljontals dollar, sade Scott Brown när han förklarade valresultatet i sitt segertal.

Han hävdade att president Obamas förslag "höjer skatter, skadar sjukvården, förstör arbetstillfällen och ökar statsskulden" om det blir verklighet.

Demokraternas förlust är ett svårt bakslag för president Barack Obama när han ska genomdriva sitt förslag till sjukvårdsreformer för USA.

Brown har lovat att bekämpa förslaget och utan en demokratisk majoritet på 60 mandat får Obama svårt att baxa det genom kongressen med mindre än kraftiga dröjsmål. Med 41 mandat i senaten kan republikanerna fördröja processen.

Nu fruktar demokraterna dessutom att de ska mista sin absoluta majoritet i båda kongresskamrarna i höstens kommande val, då sjukvården kan bli en avgörande stridsfråga.

Massachusettsvalet gällde det mandat som den i fjol avlidne Edward Kennedy lämnade efter sig. Mandatet i den liberala delstaten ansågs länge vara säkert för demokraterna - det hade ju varit i deras händer sedan Kennedys bror John F Kennedy erövrade det i början av 1950-talet.

Men Massachusetts riksåklagare Martha Coakley, som ställde upp efter Edward Kennedy, har kallats okarismatisk och fått kritik för att vara sent ut i valkampanjen.

Och republikanerna såg sin möjlighet att göra livet surt för president Obama genom att erövra ett nyckelmandat inför kampen om sjukvårdsreformen. De chansade hårt på Scott Brown som undan för undan förmådde arbeta sig i kapp den i opinionen från början ledande Coakley.