Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Obama läxade upp bankchefer

Annons

USA:s president Barack Obama kräver att bankcheferna ska hjälpa till att återuppbygga ekonomin och säger att de inte kommer att kunna stoppa de reformer som han vill genomdriva för att reglera banksektorn.

Obama, som hade kallat bankcheferna till Vita huset på måndagen, uppmanade dem att göra det lättare för företagare att låna pengar. Han underströk att bankerna har en skyldighet gentemot skattebetalarna att återgälda stödet under krisen med en utvidgad kreditgivning.

Amerikas banker fick en extraordinär hjälp från amerikanska skattebetalare att återuppbygga sin verksamhet och nu när de åter är på fötter förväntar vi oss ett extraordinärt åtagande av dem att hjälpa till att återuppbygga vår ekonomi, sade Obama efter mötet.

Obama var också mycket tydlig med att banksektorn inte kommer att kunna blockera eller urvattna de planerade regleringarna, som syftar till att motverka dumdristig utlåning och riskfyllda affärsmetoder, faktorer som anses ha utlöst den ekonomiska härdsmältan.

Presidenten påtalade motståndet mot reformerna inom delar av finanssektorn. Han hänvisade bland annat till den intensiva lobbyverksamhet som förekommit i kongressen.