Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Obama kom och for

Annons

USA:s president Barack Obama avslutade sitt besök i Stockholm med en snabbvisit på Slottet, där han träffade kungaparet.

Enligt TT:s reporter på plats inne på slottet var mötet kort, de möttes under lättsamma former och skakade hand inför kamerorna innan de försvann till prinsessan Sibyllas våning för samtal.

Efter drygt 20 minuter kom de ut igen, utbytte några artighetsfraser och tackade varandra, innan den samlade pressen fick lämna slottet. Ungefär ett 15-tal amerikanska journalister var på plats.

Några minuter före klockan 11 klev Obama ombord på sitt Air Force One som strax därefter lyfte från Arlanda för vidare resa till G20-mötet i S:t Petersburg i Ryssland.

Ett tiotal ministrar och ambassadörer, däribland ministrarna Karin Enström, Birgitta Ohlsson, Beatrice Ask och USA:s ambassadör i Sverige, Mark Brzezinski, var på plats på Arlanda för att vinka av Obama.

Ett 40-tal journalister var också där.

Lena Ek anser att Obamas besök betyder väldigt mycket.

Det visar vilket inflytande Sverige har som ett litet land. Som miljöminister så är jag naturligtvis väldigt glad över att miljö och klimat har varit ett av de främsta teman här, säger hon till TT.

Utrikesminister Carl Bildt dök upp bland journalisterna på Slottsbacken och fick chansen att prata om Obamas besök. Bildt är helt övertygad om att mötet gett konkret resultat och hänvisade bland annat till det dokument som presenterades i går kväll.

Väldigt mycket i så motto att vi fått de här kommunikéerna. De täcker ju en rad områden, som handel, energi, kraftförsörjning i Afrika med mera.

TT: Har besöket påverkat omvärldens syn på Sverige?

Jag har inte hunnit ta del av allt, men av det jag kan se har det så klart handlat mer om Obama än om Sverige, men jag tror att omvärlden fått en positiv bild av Sverige, inte bara det vackra vädret utan också atmosfären i den politiska diskussionen, säger Bildt.

Polisen i Stockholm pustar ut och tycker att insatsen under president Obamas besök varit mycket lyckad. Och vid lunchtid hävdes alla avspärrningarna.

Arbetet med att plocka bort staket och annat sätter vi i gång med direkt. Det som finns kvar är mest runt Slottet och Grand Hotel, men det börjar vi lyfta bort nu, säger Kjell Lindgren, presstalesman vis polisen i Stockholm.

När allt är borta kan han inte säga.

Han är nöjd med polisinsatsen och även med informationen om alla avspärrningar som stockholmarna tydligen tagit till sig.

Det fina vädret gjorde nog sitt också, det gjorde nog att det var lättare att gå runt avspärrningarna när solen sken än om det hade ösregnat, säger han.

Även Säkerhetspolisen, Säpo, anser att arbetet gått bra, trots att man hade kort tid att förbereda sig på presidentens besök. Säpo fick veta att Obama skulle komma nästan i samma stund som det blev offentligt, och då satte planeringen igång direkt.

Som chef är jag stolt över Säkerhetspolisen. Nyckeln till framgången är nationellt och internationellt samarbete, säger Anders Thornberg, Säpochef.

Exakt hur samarbetet med Secret Service har sett ut är dock hemligt, förklarar han.

Mer läsning

Annons