Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Obama: Inte tillräckliga framgångar

Annons

USA:s president Barack Obama sade inför sina avfärd från klimatmötet i Köpenhamn att ett konsensus kommer att fungera som en plattform för globalt agerande, men att överenskommelsen inte kommer att bli juridiskt bindande. Han sade att klimatmötet inte nått tillräckliga framgångar.

Obama meddelade samtidigt att han lämnar mötet i Köpenhamn före den slutgiltiga omröstningen och flyger tillbaka till Washington beroende på vädret.

Världens rika industrinationer väntar med att besluta om utsläppsnivåer år 2020 till i nästa månad uppger en europeisk diplomat för AFP.

En amerikansk källa i Köpenhamn sade tidigare att USA, Kina, Indien och Sydafrika är ense om en "meningsfull" klimatöverenskommelse, som bland annat innehåller en finansieringsmekanism för målet att begränsa temperaturökningen till 2 grader.

Länderna uppges ha lovat att lämna information om sina utsläpp och vid behov tillåta internationella konsultationer.

Källan säger att inget land är helt tillfreds med överenskommelsen men att det ändå är "ett historiskt steg".

En diplomatkälla i Köpenhamn säger till TT att "vi är minuter från en överenskommelse".