Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Obama i möte om vägval i Afghanistan

USA:s president Barack Obama träffade på fredagen sina rådgivare för att diskutera USA:s fortsatta strategi i Afghanistan.

Hans befälhavare i landet vill ha 40 000 nya soldater för att slå ner talibanupproret.

Samma dag som Barack Obama tilldelades Nobels fredspris höll han de första konkreta diskussionerna om general Stanley McChrystals krav på kraftiga förstärkningar för att möta det allt starkare motståndet från de talibanledda styrkorna. Mötet varade i två och en halv timme, och inga detaljer avslöjades efteråt.

Vita huset sade i ett kort uttalande att presidenten haft en "handfast konversation om säkerheten och de politiska utmaningarna i Afghanistan" och om alternativen för en fortsatt strategi. Överläggningarna ska fortsätta på onsdag.

McChrystal vill ha ytterligare 40 000 amerikanska soldater, utöver de 65 000 som redan finns i Afghanistan. Samtidigt har allmänhetens stöd för Afghanistaninsatsen minskat i takt med att listan över amerikanska förluster växer. Flera av Demokraternas främsta företrädare vill inte utöka styrkan i Afghanistan utan anser att insatsen ska koncentreras på att slå till mot al-Qaidaceller, vilket vicepresident Joe Biden har föreslagit.

Valet av strategi har beskrivits som ett av de svåraste vägvalen som Barack Obama står inför. Vita husets talesman Robert Gibbs sade att beslutet "troligen ligger flera veckor framåt i tiden".

På fredagen kom också uppgifter om nya underrättelserapporter som bedömer att talibanstyrkorna i Afghanistan nästan har fyrdubblats sedan 2006. Deras antal beräknas till 25 000 i dag, mot 7 000 för tre år sedan, enligt regeringskällor.