Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Obama: "Ge USA en löneförhöjning"

Annons

"Ett år av handlingskraft", deklarerade USA:s president Barack Obama i sitt tal till nationen, där han lovade höjda minimilöner och minskade klyftor.

Och om kongressen inte ställer upp vill han kringgå lagstiftarna.

I dag, efter fyra år av ekonomisk tillväxt, har företagsvinsterna och aktiekurserna sällan varit högre, och de som lever på toppen har aldrig tjänat bättre. Men genomsnittslönerna har knappt rört sig ur fläcken. Ojämlikheterna har fördjupats. Den hårda nakna sanningen är att mitt i denna återhämtning, så kämpar alltför många amerikaner för att överhuvudtaget gå runt.

Genom ett dekret, en så kallad exekutiv order, vill presidenten höja minimilönen för korttidsanställda vid de federala myndigheterna från motsvarande 47 kronor i timmen till cirka 65 kronor i timmen. Samtidigt uppmanade Obama kongressen att anta ett lagförslag om motsvarande höjning av minimilönen för alla sektorer och branscher.

Säg ja. Ge Amerika en löneförhöjning!

För att råda bot på dessa växande klyftor utlovar Obama en rad "konkreta, praktiska förslag". Om inte kongressen är beredd att ställa sig bakom dessa hotar han att kringgå lagstiftarna i fler frågor än minimilönerna.

Amerika står inte still - och det gör inte jag heller. Så fort som jag kan ta steg för att utöka möjligheterna för amerikanska familjer, utan lagstiftarna, så kommer jag att göra det.

Obama berömde omställningar till en grönare energiförsörjning, och minskade utsläpp av växthusgaser, men efterlyste samtidigt kraftfullare åtgärder mot klimatförändringarna.

Klimatförändringarna är ett faktum. Och när våra barn ser oss i våra ögon och frågar om vi gjorde allt vad vi kunde för att lämna en säkrare och mer stabil värld till dem, med nya energikällor, så vill jag kunna säga "ja, det gjorde vi".

Obama slog även ett slag för jämlikheten mellan könen, och krävde lika lön för lika arbete.

I dag utgör kvinnor halva vår arbetsstyrka. Men de tjänar fortfarande 77 cent för varje dollar som en man tjänar. Det är fel, och att det fortfarande är så 2014 är genant, sade Obama.

Han lovade också att fortsätta kämpa för striktare vapenlagar, men utan att säga något om hur det ska ske. Han upprepade också sitt tidigare löfte om att stänga militärfängelset i Guantanamo Bay på Kuba.

Talets mest känslomässiga stund var på slutet, då Obama talade om Afghanistan och refererade till en soldat som skadats i landet och som satt på läktaren i kongressen. Han berättade om soldaten Cory Remsburgs historia och sade att han visar på det bästa hos amerikanerna.

I talarstolen stod en pressad president som har låga opinionssiffror och som sett tilltron för politikerna i Washington dala, konstaterar Erik Brattberg, analytiker vid Utrikespolitiska institutet och gästforskare vid Johns Hopkins University.

Huvudpoängen var att 2014 blir ett handlingens år. Han gav ett ganska energiskt och offensivt intryck och utmanade kongressen, han sade att "ni ska samarbeta med mig när gäller immigration och arbetslöshetsersättning, annars kommer jag att agera på egen hand".

Förslagen i sig var många men inte så ambitiösa, enligt Brattberg.

Han var väldigt kraftfull. Han gjorde vad han skulle och han gjorde det ganska väl, säger Dag Blanck, docent och föreståndare för Svenska institutet för Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

Blanck överraskades av Obamas starka betoning av att han planerar att gå sin egen väg så långt han kan för att få igenom sin politik.

Han satte sig i kontrast till kongressen.

Talet innehöll konkreta åtgärder för medelklassen,säger Elizabeth Walentin, statsvetare och pr-konsult med amerikanska rötter och egen erfarenhet från Obamas valkampanjer

Åtgärder som jag tror att de flesta kan hålla med om oavsett partifärg, säger hon.

Roland Poirier Martinson, konservativ skribent boende i Texas, skriver i en kommentar till TT att Obama framstod som kompromisslös. "Jag förmodar att talet kommer att bedömas som svagt och tror att det mer än förväntat retade gallfeber på hans politiska motståndare och mer än förväntat gladde hans politiska vänner."

Mer läsning

Annons