Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Obama föreslår åtgärder för nya jobb

I ett försök att pressa ned den tvåsiffriga arbetslöshet som undergräver hans popularitet lade president Barack Obama på tisdagen fram ett paket med åtgärder för att främja sysselsättningen i USA.

I åtgärdspaketet, framlagt i ett tal hos tankesmedjan Brookings i Washington, föreslog presidenten bland annat nya satsningar på infrastruktur, investeringar i energisparande, program för att skapa fler arbetstillfällen och - inte minst - skattelättnader för amerikanska småföretagare. Genom skattelättnaderna ska småföretagarna få behålla mer av den egna vinsten och kunna skaffa fler anställda.

Arbetslösheten i USA sjönk en aning till tio procent i november, men oron för ekonomin är fortfarande stor bland allmänheten och har fått presidentens popularitetssiffror att dala. Det kan vålla problem för Demokratiska partiet i de kongressval som ska hållas i november nästa år.

Obama sade också att han vill använda pengar från det impopulära stora räddningspaketet till finanssektorn, Troubled Asset Relief Program (Tarp), till att få loss de frysta krediter som försvårar tillväxten för små och mellanstora företag.

Åtgärderna för att skapa nya jobb får dock inte förvärra budgetläget, sade Obama och upprepade sitt löfte om att innan hans mandatperiod löper ut 2013 ha halverat det jättelika budgetunderskott - över en biljon dollar - som han ärvt från den föregående regeringen under George W Bush.

I dag vill jag presentera några av de större steg som jag tror bör stå i centrum för våra ansträngningar att påskynda framväxten av arbetstillfällen, förklarade presidenten och lovade att koncentrera sig på "de områden som kommer att generera flest jobb och samtidigt generera det största värdet för vår ekonomi".

Utöver insatser för fler arbetstillfällen föreslog Obama även en utvidgning av arbetslöshetsunderstödet och hälsoförmånerna för de drygt 15 miljoner amerikaner som går utan jobb. Han underströk att nya arbeten är bästa sättet att bekämpa budgetunderskottet:

Somliga hävdar att vi måste välja mellan att antingen betala av på våra underskott eller att investera i arbetstillfällen och ekonomisk tillväxt. Men det är en falsk bild, sade han.