Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Obama fördömer Iran

Framstående oppositionella har gripits i Iran efter söndagens blodiga strider mellan milis och regimmotståndare, uppger oppositionen.

USA:s president Barack Obama krävde att alla oskyldiga demonstranter omedelbart måste släppas.

Massiv internationell kritik riktades på måndagen mot Irans regering och polisen i den hårda framfarten mot regimkritiska demonstrationer. Vid ett kort tal under sin semester på Hawaii fördömde Obama våldet mot och förtrycket av de som protesterade.

Historien står på demonstranternas sida, sade Obama och konstaterade att USA stödjer de iranier som kräver sina universella rättigheter och att de demonstrationer som pågår i Iran är ett tecken på det iranska folkets vilja att få rättvisa.

Trots fördömanden fortsatte våldet i Teheran sent på måndagen. En av Irans främsta oppositionsledare och tidigare presidentkandidaten Mehdi Karroubi, utsattes för ett attentat, rapporterade hans parti på måndagen. Karroubi hade besökt en moské i östra Teheran när han överfölls, enligt en oppositionell hemsida.

Under dagen hade både oppositionen och Irans säkerhetsråd uppgivit att åtta personer dödats vid demonstrationerna i söndags.

Protester förekom inte bara i Teheran utan också i andra iranska städer. Oppositionen genomförde protesterna under den shiitiska storhelgen ashura.

Säkerhetsstyrkorna sköt tårgas och slog demonstranter med batonger. Men enligt vittnen sköt de också skarpt, vilket ledde till större blodspillan än på många månader i samband med protester mot Irans regim.