Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Obama erkänner "systemfel"

President Barack Obama medger att både mänskliga misstag och systemfel låg bakom terrorförsöket på flight 253 mot Detroit på juldagen.

Samtidigt undersökte USA och Jemen tänkbara mål för hämndattacker.

Obama informerades att det funnits en rad uppgifter om den nigerianske attentatsmannen - underrättelser som borde ha varit tillräckliga för att hindra mannen att gå ombord på planet med destination USA. För det första hade mannens far varnat USA:s ambassad om sin sons religiösa fanatism, för det andra fanns information om att al-Qaidaledare i Jemen diskuterat att en nigerian förbereddes för en terrorattack.

När vår regering har information om en känd extremist och den informationen inte sprids och följs upp som den borde, så att denne extremist kan gå ombord på ett plan med farliga sprängmedel som kunde ha kostat nästan 300 liv, då har ett systemfel inträffat, sade Obama.

Abdulmutallab vistades i Jemen innan han vid Schiphol-flygplatsen i Amsterdam gick ombord på ett plan på väg mot Detroit, USA.

Terrorattentatet har tvingat presidenten på defensiven och gjort att han två dagar i rad avbrutit julledigheten på Hawaii. Republikanerna har redan kritiserat regeringen för att den inte lyckats förebygga attacken, och för att Obama dröjde i flera dagar med att kommentera den.

Det ska också finnas planer på en hämndattack mot den Jemenbaserade del av al-Qaida som tagit på sig ansvaret för den stoppade attacken.

Det finns amerikanska specialstyrkor och underrättelsefolk i Jemen och det spekuleras om både bombattacker och helikopterburna kommandoräder.

Samtidigt rapporterar flera amerikanska tidningar på sina hemsidor att en liknande bombman greps i Somalia i november. Han försökte gå ombord på ett passagerarflygplan i Mogadishu, utrustad med sprängmedel, vätska och en injektionsnål. Sprängmedlet ska ha varit av en typ som är påfallande lik den som nigerianen hade.

Vi vet inte om han har kopplingar till al-Qaida eller andra utländska organisationer, men han agerade som en terrorist. Vi grep honom på bar gärning, sade Abdulahi Hassan Barise, talesman för Somalias polis.

Somaliern greps av säkerhetspersonal innan han gick ombord på planet, som var på väg mot Dubai, med mellanlandningar i Hargeisa och Djibouti.