Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Obama erkänner brister i säkerheten

President Barack Obama har beordrat en snabböversyn av kontrollen av flygpassagerare efter det misslyckade terrorattentatet på juldagen. Samtidigt öppnar Nederländerna för kroppsskanning.

Redan på torsdag vill USA:s president ha preliminära svar på hur en man som amerikanska myndigheter varnats för kunnat smuggla ombord sprängmedel i sina underkläder på en flygning till USA. Obama framträdde på tisdagskvällen för andra dagen i rad, för att försäkra amerikanerna om att han tänker göra allt för att skydda dem mot terrorattacker.

Han konstaterade att USA:s säkerhetstjänster misslyckats med att avstyra terrorförsöket trots information om den misstänkte flygbombaren Umar Farouk Abdulmutallab religiösa fanatism.

När vår regering har information om en känd extremist och den informationen inte sprids och följs upp som den borde, så att denne extremist kan gå ombord på ett plan med farliga sprängmedel som kunde ha kostat nästan 300 liv, då har ett systemfel inträffat, sade Obama.

Erkänner "systemfel"

Han tillade att det var uppenbart att en "kombination av mänskliga misstag och systemfel hade bidragit till denna potentiellt katastrofala säkerhetsmiss".

Terrorattentatet har tvingat presidenten på defensiven och gjort att han två dagar i rad avbrutit julledigheten på Hawaii. Republikanerna har redan kritiserat regeringen för att den inte lyckats förebygga attacken, och för att Obama dröjde i flera dagar med att kommentera den.

Genom att öppet erkänna att fel har begåtts försöker Obama undvika att upprepa sin företrädare George W Bushs misstag från katastrofen med orkanen Katrina, då Bush länge vägrade kännas vid kritik om han reagerat alltför långsamt och att myndigheterna gjort för lite.

Vi måste lära oss av den här händelsen och handla snabbt för att rätta till bristerna i vårt system eftersom vår säkerhet och människoliv står på spel, sade Obama inför tv-kamerorna.

Omstridd skanning

Många väntar skärpta regler för flygpassagerare efter julhelgens terrorförsök. Abdulmutallab hade bytt plan på Schiphol-flygplatsen i Amsterdam, och Nederländernas justitieminister Hirsch Ballin sade på tisdagen att hans land vill ha utrustning för kroppsskanning för resenärer till USA, rapporterar AFP.

Det vi vill göra nu är att använda det som standardåtgärd för alla flygningar till USA, sade han till tv-kanalen NOS.

Ballin sade att han talat med USA:s säkerhetsminister Janet Napolitano om terrorattentatet. Det har inte framkommit att några fel begåtts på Schiphol-flygplatsen, sade han. Sprängmedlet hade inte kunnat upptäckas med metalldetektorer och därför är det viktigt att se om det är möjligt att använda kroppsscanning, sade ministern.

Tekniken med avancerad kroppsscanning är omstridd, eftersom det tillåter säkerhetspersonalen att se under kläderna på passagerarna. Det är också en dyr utrustning.