Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖB i exklusiv intervju om försvarsviljan, ledarskap och Ryssland

Hela samtalet mellan ÖB Micael Bydén och Patrik Oksanen finns att lyssna på i Podd72, Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast
.
Ovan, ett filmklipp när ÖB uppträder på Folk och Försvar med låten "Du kan lita på mig". Nedan följer ett begränsat utdrag ur samtalet.

Han är avspänd och som klädkoden påbjuder, utan uniform. När ledarsidan träffar Sveriges nya ÖB Micael Bydén på Folk och Försvars Rikskonferens för ett samtal om ledarskap och utmaningarna så är det efter det första stora offentliga framträdandet där alla lyssnat på vad Bydén sagt och inte säger, ändå var en helt annan tillställning som vi började prata om, den hemma på hembygdsgården i Gnarp i norra Hälsingland.

– Det blev mer känslomässigt än vad jag kanske hade förväntat mig. Jag kom av mig rätt rejält inledningsvis, jag visste precis hur jag skulle inleda och vilka jag skulle rikta mig till, men det var som bortblåst och jag fick lite grann hämta andan där en stund innan jag kom i gång.

Läs även: Alla var där när nye ÖB kom

Du har i en intervju sagt att det du tog med dig från Gnarp, var "sunt förnuft och norrhälsingeperspektiv, och då blir det bra". Vad utmärker norrhälsingeperspektivet?

– Jag har en haft en fantastisk hemväxt i den här bygden. Att växa upp på en liten ort, som nu råkar vara i Norra Hälsingland, det är ju väldigt mycket av den sociala kontrollen som kanske var lite jobbig när man växte upp men som jag förstått mer och mer har varit väldigt bra för mig. Alla tar hand om varandra, man är uppmärksam på vad som händer. För mig är det en väldigt positiv miljö att växa upp i. Gnarp för mig kommer alltid att finnas med, det är där jag står stadigt.

Jag åkte tåg för en tid sedan och träffade på en av dina anställda i Försvarsmakten, som varit på samma officerskurs med dig, i ditt fall för väldigt många gradbeteckningar sedan, och kallade dig för den bästa officeren han träffat på - hur skulle du beskriva ditt ledarskap?

– Först så blir jag väldigt glad över den typen av kommentarer. Mitt ledarskap är något som har vuxit fram, jag har haft många goda förebilder. En sak är att jag litar på mina medarbetare, jag har lärt mig i min profession i Flygvapen är att vi inte är mer än människor någon av oss. Hur duktiga vi än är och vilken god ambition vi än har, så blir det ibland misstag. Det är helt ok, så länge man gör sitt bästa, lär sig av det och inte försöker dölja det. Den icke dömande kulturen är oerhört viktig för mig.

Vad tror du att vi kan vänta oss av Östersjöområdet 2016, i form av övningar, flygningar, risken för incidenter eller rent av risk för konflikt?

– Man får ta sin utgångspunkt i Ryssland och vad Ryssland har gjort under några år. Låt mig säga först så att det inte blir fel, vi ser i dag inget direkt militärt angreppshot mot Sverige. Jag vill vara tydlig där, för det kan låta så när jag fortsätter...

– Ryssland visar ökad militär förmåga, övar mer komplext och visar en vilja att använda sina militära maktmedel tidigare för att nå sina politiska mål för att bli en global spelare. Ryssland har flyttat trupp och material långa sträckor och genomför skarp insats under snabba tidsförlopp. Det här kan man göra i vilken riktning som helst.

Här i Sälen så är det här ditt första större framförande inför media, beslutsfattare och alla lyssnar på ditt budskap, både vad du säger och inte säger - vad är det du vill förmedla här?

– Det är några saker jag vill förmedla. För det första, och det som är viktigaste uppdraget just nu, att vi ökar den militära förmågan. Tillgängliga förband, med rätt personal och med relevant utrustning. Det är så tydligt givet i det inriktningsbeslut som vi har fått uppdragsgivaren Regeringen. Det är mitt ansvar, det kommer jag att se till att vi gör så mycket militär förmåga med det anslag vi har fått.

– En annan sak jag vill förmedla är en försvarsmakt som jobbar på sitt eget självförtroende och sin egen självbild. En försvarsmakt som vill visa upp det vi gör, som är stolta över det vi gör och med framåtanda. Det gör vi för att stärka självförtroendet men också nå ut till medborgarna. Vi har ett läge där förtroendet för vår verksamhet är för lågt, det är besvärande för mig. Det är inte hållbart i längden. Försvarsmaktens uppdrag ska vara hela svenska folkets angelägenhet. Försvaret av landet och försvarsviljan är hela svenska folkets angelägenhet, det måste alla förstå.

– Om det här landet blir utsatt för hårda påfrestningar, då kommer det att vara umbärande för alla. Försvarsmakten klarar inte sitt uppdrag utan stöd från andra myndigheter, från andra organisationer och hela samhället. Det har jag försökt tala om.

Läs även: Här är utmaningarna för Söderhamnsflygaren från Gnarp

Och apropå Sälen-budskap. Jag tänkte att vi tillsammans kunde reda ut lite kommunikation som en del försvarsbloggare veckat sina pannor över. Förre ÖB Sverker Göransson, som myntade enveckasförsvaret 2013, sade här för ett år sen: 

"Det är ett faktum att ökningen av vår operativa förmåga inte är i nivå med den utveckling som Försvarsberedningen förutser kommer att prägla vårt närområde. Ett sådant scenario utsätter oss för ökade och enligt min mening oacceptabla risker."

Då var du flygvapenchef, när du sedan tillträdde som ÖB sade du i en radiointervju bland annat: 

"Jag har svårt att förstå den bild som man kan få berättad för sig utanför Försvarsmakten, att vi har en bristande operativ förmåga och att vi inte är tillräckligt duktiga ... I min värld kan jag säga, att vi aldrig har varit bättre än vad vi är just nu. Vår personal har aldrig varit bättre utbildad, vi har bättre övningsverksamhet och vi är bättre tränade"

Hur hänger de här bilderna ihop?

– När du lägger fram det på det sättet så kan man tro att vi pratar om två olika världar. Att det hände något dramatiskt och skillnaden blev stor när jag tog över jobbet, så är det inte. Min företrädare uttryckte de oacceptabla riskerna för ett år sedan och det som har hänt efter det, och det är väldigt viktigt, är ett beslut i riksdagen och sedan ett inriktningsbeslut som ger Försvarsmakten bättre möjligheter.

– Här tar jag min utgångspunkt, det här är väldigt positivt, jag är den första ÖB på många år som får mer resurser i form av ekonomi, personal och materiel. Nu ska jag leverera det.

– Så skillnaden med de oacceptabla riskerna så är det samma läge med den utvecklig vi ser. Vi kommer att successivt att öka riskerna (om inte mer pengar tillförs, red anm) framför allt efter 2020 då vi ser att vår förmåga viker. Jag känner mig lite felciterad, eller kanske lite missförstådd, för att det är flera av de här tankarna samtidigt. När jag säger att vi aldrig varit bättre så är det framför allt riktat till personalen i Försvarsmakten.

– Jag bryr mig inte om att min egen generations officer kan ta lite illa upp. Den yngre generationens officerare är bättre utbildade än jag. De har bättre övning och träning, och framför allt, många fler i dag, relativt sett, har varit i skarp insats. De är mycket mer kompetenta och erfarna, vi glömmer gärna bort det.

– Det är här för mig självbilden och självförtroendet kommer in. Vi måste se det och våga prata om det, ställa oss upp och vara stolta. Lite lång utläggning, men där ser du skillnaden. Jag vill att man åtminstone ska ha tre tankar samtidigt och man måste förstå var jag är när jag kommunicerar.

1) Inriktningsbeslutsperioden - mer militär förmåga. Vi ska bli starkare och vi ska bli bättre.

2) Under den perioden kan något hända. Det innebär att jag förväntar mig dialog med uppdragsgivaren, att vi justerar, lägger till och ändrar riktning.

3) Långsiktigheten - att vi är relevanta även bortom 2020.

– Jag tror jag måste vara tydligare var jag är i min dialog och när jag kommunicerar. Att nu pratar jag om det här, därför menar jag så. Jag menar inte det tredje steget.

Det här är kommunikationsrisken, att fel grupp tar emot fel budskap.

– Jag kan bara hålla med dig, där känner jag ett stort ansvar. Jag kan ju inte lägga ansvaret på mottagaren att denne ska göra en annan tolkning än vad han eller hon kan göra. Jag kan aldrig hävda att jag vet vad jag sagt, men jag vet ju vad jag menade. Det som varit ute nu är lite grann av att nye ÖB har skönmålat, jag har aldrig skönmålat. Jag är VÄL medveten om utmaningarna, såväl på kort och lång sikt. Men om man tar vad jag har sagt ur sitt sammanhang så får man den här skillnaden mellan mig och min företrädare.

Läs även: Nye ÖB - "Hembygden har gjort mig till den jag är"

Podd72:s avsnitt:

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar