Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖB: Helikopterproblemet är löst

Minst två sjukvårdshelikoptrar från andra länder kommer ständigt att stå i beredskap på Marmals flygplats i Mazar-i-Sharif, där de svenska soldaternas förläggning finns.

Det är ÖB Sverker Göransons svar till försvarsminister Sten Tolgfors på frågorna när och hur Försvarsmakten äntligen ska kunna garantera att det finns ambulanshelikoptrar som snabbt kan rädda skadade svenskar.

Tillsammans med generaldirektör Gunnar Holmgren från Försvarets materielverk besökte ÖB på fredagen försvarsministern för att redovisa den läxa de fick den 15 november, då Sten Tolgfors krävde svar på en rad frågor om de svenska sjukvårdshelikoptrarna.

De skulle egentligen varit i Afghanistan 2007 men kan nu efter flera förseningar vara på plats tidigast 2011.

"Sett från ett professionellt militärt perspektiv är helikopterfrågan nu löst", säger ÖB på Försvarsmaktens hemsida. Enligt denna har Sverker Göranson vid sitt besök i Afghanistan i december fått garantier av andra Isaf-stater att tillgången på sjukvårdshelikoptrar i svenskarnas ansvarsområde ska öka.