Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖB behöver mer pengar för att möta hoten - dags att leverera i ett allvarligt läge

Varningssignalerna blinkar allt starkare inom försvars- och säkerhetspolitiken. När ÖB Micael Bydén från Gnarp mötte Hallandsposten i torsdags kom en första passning till partierna (regeringen samt M, KD & C) i försvarsuppgörelsen.

"Skulle omvärldsutvecklingen gå i fel riktning är jag övertygad om att politikerna är beredda att höja nivåerna igen".

Saken är bara den att omvärldsutvecklingen går i fel riktning i en rasande takt. Redan på lördagen kunde DN rapportera om ÖB:s delårsrapport till Försvarsministern:

”Under det första halvåret har det säkerhetspolitiska läget i det svenska närområdet förändrats och försämrats. Grunden utgörs fortsatt av ryskt agerande”.

Läs mer: Patriotism, repression och krigsekonomi i Rysslands säkerhetsdoktrin

Bakom de orden ligger den olagliga annekteringen av Krim, kriget i Ukraina, rysk upprustning med övningar på att gå direkt från baracker ut i fält, destabliseringsoperationer i flera europeiska länder och att svenska försvaret inte ens har ett telefonnummer att ringa till Ryssland vid en olycka i Östersjön.

"Ingen behöver övertyga mig om att vi gick för långt med neddragningarna, men jag vill inte hålla på att blicka bakåt".

Försvarsnedskärningarna, från tre procent av BNP:n på 80-talet till att vara på väg till under en procent har också fått kraftiga återverkningar för svensk förmåga. Men som ÖB konstaterar i Hallandsposten: " Ingen behöver övertyga mig om att vi gick för långt med neddragningarna, men jag vill inte hålla på att blicka bakåt".

Och i framåtblickandet ligger det omedelbara behovet av mer pengar samt att kallt titta på Sveriges säkerhetspolitiska möjligheter.

Inom kort kommer ambassadör Krister Bringeus utredning om konsekvenser för olika vägval för Sveriges säkerhetspolitik att komma. Enligt TT som läst utredningen är en slutsats att ett Natomedlemskap får betydelse för fred och säkerhet i hela Östersjöområdet:

"Den konfliktavhållande förmågan, skulle, av allt att döma öka".

Ryssland skulle reagera negativt på ett medlemskap, men det begränsar sig till hot och påverkansoperationer. Det är för övrigt samma slutsats som Finlands Natoutredning drog i våras.

Läs mer: Finland säkrare med Nato

Rysslands förmåga att påverka sina grannar militärt, ekonomiskt och med information ökar

Och i en färsk rapport från Utrikespolitiska Institutet i Helsingfors, med statsrådet som beställare, konstateras det att Rysslands förmåga att påverka sina grannar militärt, ekonomiskt och med information ökar samtidigt som Finland rekommenderas stärka sina förmågor för att hantera det.

Den säkerhetspolitiska krisen gör att Natodebatten de närmaste åren kommer att vara levande i både Sverige och Finland. Förre försvarsministern Sten Tolgfors (M) liknar läget med tiden innan S bytte fot i EU-frågan. I en nyutkommen bok om Nato och Sverige gör Tolgfors upp med många myter, samtidigt som han avdramatiserar ett medlemskap. Sverige och Nato känner varandra väl, ett medlemskap skulle möjliggöra gemensam försvarsplanering i Norden och ge tryggheten med artikel 5:s kollektiva försvar.

På ett stringent sätt kläs också flera av Natomotståndets argument av. Och frågan är hur länge Socialdemokraterna i denna orostid känner sig bekväma att stå i samma hörn som Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna?

Läs mer: Missbruk av demokratin när desinformationen får fäste

Nato är alltså en del av lösningen. Den andra delen som omedelbart behöver komma till är pengatillskott för att återställa svensk nationell försvarsförmåga. Trots att läget blir allt allvarligare i Östersjön finns det flera konspiratoriska röster i svensk debatt som menar att det är ett pengaspel för försvarsmakt och försvarsindustri. I intervjun med DN gör ÖB en passning till kritikerna, bland annat Länstidningen (S).

"Att påstå att jag gör det här för att Försvarsmakten ska få mer pengar, det är oförskämt. Då har man inte förstått någonting av det som händer."

Det är hög tid att förstå vad som händer och dra konsekvenserna.

Sverige gör Östersjön säkrare genom ett Natomedlemskap och försvarsförmågan behöver stärkas ännu snabbare än vad ett medlemskap kan komma att genomföras.

När i höst kommer beslutet om att skjuta till mer pengar till försvaret, Åsa Lindestam (S), Anders Schröder (MP), Hans Wallmark (M), Mikael Oscarsson (KD) och Daniel Bäckström (C)?

Det är upp till bevis för försvarsuppgörelsen och för svensk säkerhet.

Läs mer: Försvarsöverenskommelsen är en tydlig men olycksbådande signal

Intresserad av Säkerhetspolitik? Missa inte tidigare avsnitt av Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#16 Security in the Baltic Sea region - a podcast with Edward Lucas

#15 "Lögn och förbannad dikt", samtal med försvarsministern om informationskriget

#14 Återvunnen självständighet firar 25 år och gasledningen som delar Europa

#13 kl 07:58 kom explosionen

#12 Brexitspecial 2 - Och nu då, vad hände och varför?

#11 Brexitspecial - inför omröstningen

#10 Podd72 går på världspremiären för Gripen E

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar