Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ö-vikstrio som satsar på humor

De började med studentradio. Nu har trion kommit i kontakt med P3. Möt gänget med galen humor och som gillar upprepningar.

Annons

Magnus Arvidson, Jonas Elfving och Henrik Persson bildar Play Bouzouki, en del av Umeå universitets studentradio. Det är mer än ett fritidsintresse sedan den dag de fick ett telefonsamtal från P3.
De tre Örnsköldsviksfödda killarna möttes genom Nolaskolans elevradio, Fejk.
Efter gymnasiet flyttade Magnus till Umeå för att plugga.
Magnus berättade att studentradion på Umeå universitet fungerade jättebra, så vi beslöt oss för att följa hans exempel, säger Henrik Persson som nu studerar medie- och kommunikationsvetenskap på Umeå universitet.
Grabbarna får en timme i veckan på sig att roa och det har de gjort sedan starten hösten 2000.
Vi tog namnet, Play Bouzouki, från den introlåt vi använde i Fejk. Vi har fått bra respons, och ganska många lyssnare. Jag, Magnus och Jonas skriver manus och spelar de allra flesta rollerna. När det behövs lånar vi in andra skådespelare, berättar Henrik.
Han berättar att de tre arbetar på olika sätt och inspireras av olika saker.
Jag tycker om lite grövre saker, sådant som provocerar. Monty Python, Rik Mayall och Marty Feldman är några exempel. När det gäller svenska komiker tycker jag att Killinggänget och Varanteatern är bra, säger Henrik.
Får man skämta om allt?
Ja, jag har gjort saker bara för att testa människors reaktioner. Ifall man inte kan skämta om något har man för mycket respekt för det. Man kan driva ganska hårt med människor genom satirer och parodier. Så länge det är roligt är det okej, säger Henrik.
Han tycker att det enda som inte är roligt är upprepningar.
När man kör ungefär samma sketch, fast i olika varianter, en massa gånger. Till exempel som Pippirull gjorde med sina Dr. Alban-busringningar.
Upprepningskomik, alltså att upprepa saker i en och samma sketch, är däremot väldigt roligt, tycker Henrik.
Han berättar att han brukar placera människor i en ny miljö, för att se det roliga.
Tar man något och sätter det på månen blir det oftast roligt. I mars förra året kom jag att tänka på hur rockband gör när de vill slå igenom. Jag tänkte att vi också kunde spela in en demoskiva och skicka ut den till flera ställen, säger Henrik.
Killinggänget, SVT, P4 och P3 var några av de som fick höra Play Bouzoukis material. Senare samma vår fick humorgänget svar.
Vi fick väldigt bra respons, bland annat Killinggänget tyckte att skivan var jättebra. Vi gjorde en ny skiva i augusti och upprepade samma procedur en gång till. Den gången ringde chefen på P3 humor upp och ville träffa oss, berättar Henrik.
Mötet ägde rum i september förra året.
Hur var mötet med P3?
Det var lite som att gå på helig mark. De ville att vi skulle skicka ännu mer material, och den nyaste skivan gjorde vi efter nyår, säger Henrik.
P3 gav dem både skriftliga och muntliga råd. Bland annat att de skulle göra kortare sketcher och tänka på att det måste vara lättlyssnat.
Samtidigt vill vi inte bli för klara och tydliga. Det är bra att få råd men det är lätt att det förstör ens egna touch. Det är viktigt att förbli unik och behålla sin egen stil. Dessutom är det farligt att kolla för mycket på andra, då försöker man komma på liknande saker, säger Henrik.
Hur ser framtiden ut?
Jag vill jobba med humor i alla former, gärna radio, men jag tänker även prova på studenttv. Radio är en utmaning eftersom man har ett sinne mindre att jobba med, man måste verkligen göra något bra för att människor ska lyssna.
Trots att Magnus har flyttat till Stockholm, fortsätter Jonas och Henrik med programmet.
Vi får se vad vi får för respons på det senaste utskicket. Vi pratar med många produktionsbolag just nu. Det är en stor och svår bransch, så man måste vara väldigt bra för att lyckas. P3 gav inga löften, men bara det faktum att de betalade vår resa till Stockholm måste ju betyda att de tycker att vi är bra. KIM VESTIN

UNG

Mer läsning

Annons