Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ö-vikspolitikens genomsnittskille

En man. 51 år. Bosatt i Örnsköldsvik eller dess närhet.

Så ser genomsnittspolitikern i kommunen ut.

Eller som Vänsterpartiets Mats Hedell som nu gör sin åttonde valrörelse.

Annons

Mats Hedell, etta på Vänsterpartiets kommunlista, är inte överraskad över att just han motsvarar den genomsnittlige Örnsköldsvikspolitikern om man tittar på samtliga kandidater som anmälts till valmyndigheten.

– Jag vet inte om det känns bra eller inte. Klart man önskar att medelåldern skulle vara lägre, könet kan man ju fundera över, säger 51-åringen som bor i Sund strax utanför Örnsköldsvik.

Mats Hedell gjorde sin första valrörelse 1985. Precis som tidigare år hoppas han kunna tillbringa en stor del av valrörelsen i partiets valstuga vid torget.

Som många andra partier upplever också han att det är svårt att få unga att engagera sig politiskt. Vänsterpartiet har till exempel bara en kandidat som är under 30 på listan, 22-årige Malin Wågberg som står på andra plats.

– Det var en handfull tjejer som dök upp på något möte för ett tag sedan men sedan kom de aldrig tillbaka. Jag vet inte om de blev skrämda eller mest var intresserade av att se vad vi pysslade med. Så med tanke på hur svårt det är att rekrytera unga till politiken så är det kanske realistiskt att jag är genomsnittspolitikern, säger Mats Hedell, som också är gruppledare för Vänsterpartiet i kommunfullmäktige.

Då det gäller valsedlarna i Örnsköldsvik syns inte all information om kandidaterna på valsedlarna. Till valmyndigheten har åtminstone partierna även meddelat kandidaternas ålder och i vissa fall även bostadsort.

Om man eftersträvar en jämn könsfördelning så har Socialdemokraterna och kristdemokraterna lyckats bäst. På S södra lista är exakt hälften kvinnor och hälften män.

Sverigedemokraterna är klart sämst. Partiets fem kandidater är samtliga män.

Åldersmässigt har Sveriges Pensionärers Intresseparti den överlägset högsta medelåldern med 69,9 år.

Miljöpartiet har lägst medelålder med 38 år.

Den yngsta kandidaten återfinns hos Moderaterna, nämligen 18-årige Bodil Sidén från Örnsköldsvik som står på tolfte plats.

Den äldste kandidaten är SPI:s Linda Eriksson som är 82 år gammal.

Länk till valsedlar hos valmyndigheten:

http://www.val.se/val/val2010/valsedlar/K/kommun/22/84/valsedlar.html