Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ö-viksflicka får skadestånd i rekorddyrt sexmål

Den 29-årige mannen dömdes till sju års fängelse för över 60 fall av sexbrott mot barn.
Bland de drabbade finns en flicka från Örnsköldsvik.
Men domen överklagades – och hovrättens utslag blir dyrt för många.

Den dömde mannen får sitt straff skärpt med nio månader; från sju år till sju år och nio månaders fängelsestraff.

Han döms för att ha utsatt över 60 flickor för grovt sexuellt tvång och grovt utnyttjande av barn för sexuell posering. I några fall har hovrätten ändrat rubricering, från sexuellt tvång till grovt sexuellt övergrepp mot barn.

För den dämde mannen blev det kostsamt med nya förhandlingar i Svea Hovrätt. Inte bara det att han fick ytterlighare nio månaders fängelse. Det totala skadeståndet som han ska betala sina offer ökade från drygt 5 miljoner kronor till 5,8 miljoner.

LÄS OCKSÅ: Ö-vikstjej utnyttjad på nätet

För att inte tala om hur mycket mannens försvarare och de cirka 30 målsägandebiträdena har kostat i den här långa processen. Den dömda 29-åringens två försvarare kostade 1 080 911 respektive 962 081 kronor i hovrätten – och målsägandebiträdena kostade mellan 381 027 kronor och 102 178 kronor vardera i hovrätten.

Då kan man ha i åtanke att försvararnas och målsägandebiträdenas arvoden var nära det dubbla i tingsrätten.

En rimlig uppskattning av vad försvararna och målsägandebiträdena har kostat totalt landar på cirka 20 miljoner kronor.

Den 29-årige mannen har förnekat brott. Han har skyllt på att hans dator varit fjärrstyrd, och att någon annan stått för det som lastats honom i domstolen.

Men varken Solna tingsrätt eller Svea hovrätt köpte den som mannen lade fram.

Hovrätten slår fast att mannen har förmått flickor – som vi brottstillfällena var mellan 11 och 17 år gamla – att krypa runt på golvet, sära på skinkorna, svanka och trycka upp rumpan eller anus mot webbkameran, göra olika rörelser samtidigt som man kallar sig själv för hora, skriva hora på sina bröst, spotta på sig själv och slicka på föremål som man haft i kroppen.

LÄS OCKSÅ: Misstänkt för sexbrott mot barn har släppt – advokaten "Min klient förnekar brott"

När hovrätten avfärdar mannens förklaring om fjärrstyrning menar den att han borde ha upptäckt vad som pågick eftersom brottsligheten pågått under så lång tid.

– Det känns rimligt att mannen får maxstraff för brotten, säger advokat Jonas Vedin, målsägandebiträde för en flicka från Örnsköldsvik som tilldömts ett skadestånd på 30 000 kronor.

Vedin fortsätter:

– Vi är nöjda med att hovrätten skärper straffet. Här handlar det om många unga flickor som blivit utsatta för extremt allvarliga brott.