Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ö-vik söker sig till Umeå

/
  • Elvy Söderström ser fram emot att Örnsköldsvik snart är medlem i Umeåregionen.

Nästa år blir sex sju. Då ansöker Örnsköldsvik om medlemskap – och går med i Umeåregionens samarbete.

Annons

– De gör tummen upp och tycker att det ska bli väldigt roligt att vi kommer med, säger Elvy Söderström (S), kommunalråd i Örnsköldsvik.

I onsdags var Elvy Söderström och politiske sekreteraren Eva B Selling inbjudna till Bjurholm och regionmötet där med Umeåregionens medlemskommuner.

Representanter från sex kommuner berättade om samarbetet, som bland annat gett dem FN-pris för deras bibliotekssamverkan.

– De berättade om hur kommuner kan utvecklas ytterligare genom samarbete och de vill gärna se Örnsköldsviks kommun som medlem och att vi kommer med i deras arbete, säger Elvy Söderström.

Ett möte i Örnsköldsvik är redan nu inplanerat till slutet av november nästa år.

– Det blir i form av ett seminarium, där folk från respektive kommuns olika kommunstyrelser kommer att delta.

Någon tvekan om att Umeåregionens kommuner vill ha med Örnsköldsvik finns inte, enligt Elvy Söderström.

– Alla sex kommunerna är positiva till vårt medlemskap. De hälsade oss välkomna till regionsamarbetet på mötet.

Så vad händer nu?

– Vi kommer ta upp det här i Örnsköldsviks kommunstyrelse och be om att få uppdraget att ansöka om medlemskap i Umeåregionen. När det är klart kommer vi redan i början av nästa år att skriva en formell ansökan.

Är ni eniga om tagen i kommunstyrelsen?

– Ja, min känsla är att det råder en samsyn kring det här bland de politiska partierna i Örnsköldsvik. Sak samma gäller bland tjänstemännen. De gör också tummen upp till ett samarbete med Umeåregionens kommuner.

Vad kan ett sådant samarbete ge Örnsköldsvik?

– I arbetet med samverkan och samarbete hittar man alltid fördelar. Tillsammans blir vi starkare inom regionen i förhållande till övriga världen.

Som exempel på områden där samarbetet kan vara positivt för Örnsköldsvik nämnder Elvy Söderström turism och besöksnäring, Kulturhuvudstadsåret 2014 och näringslivet.

– När det gäller att skapa en gemensam arbetsmarknadsregion har vi redan ett projekt igång, påminner hon.

Deltagandet där finansieras inom ramen för Världsklass 2015 och beräknas till 850 000 kronor under tiden augusti 2012 till oktober 2014.

Oppositionsrådet i Umeå, Anders Ågren (M), säger att han kommer att ta emot Örnsköldsvik med öppna armar.

– Det skulle betyda oerhört mycket både för Örnsköldsviks kommun och för Umeåregionen. Örnsköldsvik kan komplettera oss med ett starkt näringsliv och en fantastisk miljö. Och så har ni ju ett bra hockeylag.

Hur snabbt kan det bli verklighet?

– Det beror mycket på hur snabbt Örnsköldsvik får in sin ansökan. Vi har ett regionmöte 22 februari nästa år. Har vi fått en ansökan då, godkänner vi den direkt. Det är bara en formsak.

Annons