Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ö-vik kan byta till Västerbotten – Umeås politiker positiva

Möjligheterna för Örnsköldsvik att byta region till Västerbotten bör utredas. Kommunfullmäktige i Umeå ställer sig bakom idén, skriver VK.se.

För Plus-kunder: Efter Umeås invit – kommunalrådet tror inte att Ö-vik kommer byta till Västerbotten

Örnsköldsvik tillhör redan Umeåregionen och samarbetar redan över länsgränsen.

Liberalerna i Örnsköldsvik föreslog för flera år sedan att kommunen ska ansöka om att byta från Västernorrland till Västerbotten.

Idén får nu starkt stöd från kommunfullmäktige i Umeå. På måndagen ställe sig majoriteten bakom en motion från Peder Westerberg (L) om att Umeå kommun ska välkomna Örnsköldsvik att byta region och att Umeå aktivt ska delta i arbetet med att utreda förutsättningarna.

– Det är sannolikt den bästa motion som kommit från Liberalerna här i fullmäktige. Som tidigare Öviksbo vet jag att det här är något som många brinner för i Örnsköldsvik. De vill tillhöra Västerbotten och komma närmare Umeå, säger Anders Ågren (M).

Hans Lindberg (S) ställde sig också bakom förslaget och förklarade att han även kan tänka sig att välkomna Kramfors och Sollefteå till Västerbotten.

Det blir ingen storregion i Norrland och Peder Westerberg (L) påpekade att det medför problem för projekt inom Umeåregionen eftersom de måste godkännas av två regionfullmäktige.

Anders Sellström (KD) underströk att byte av region är en fråga för statsmakterna och landstinget, men han ställde sig ändå bakom förslaget att frågan bör utreda.

Den ende som uttryckte en avvikande uppfattning var Patrik Brännberg (AP). Han ansåg att viljan att byta till Västerbotten ytterst handlar om krisen i sjukvården i Västernorrlands län.

– Vi tror inte att man löser sjukvårdskrisen genom att flera kommuner lämnar Västernorrland.

Patrick Krainer, VK.se