Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ö-vik går samman med Umeå

/

Örnsköldsvik går samman med Umeå i arbetet med Kulturhuvudstad 2014.

Annons

Umeå har utsetts till Kulturhuvudstad i Europa 2014, och Örnsköldsvik ska nu hjälpa Umeå med arbetet.

Den 31 oktober hålls en "förlovningsfest" för att fira samarbetet mellan de båda städerna. Bland annant ska ett leende kulturhuvdstadshjärta avtäckas i rondellen vid norra utfarten i Örnsköldsvik. I ett pressmeddelande lovar Örnsköldsviks kommun eldshow, jonglering, sång, musik och dans samt tal av båda städernas kommunalråd. Evenemanget kommer även att direktsändas via webb-tv.

Den långsiktiga tanken är att de båda städerna ska bilda en gemensam arbetsmarknadsregion, vilket underlättas av Botniabanan, skriver vk.se.

- Vi kompletterar varandra sett till näringsliv, boende och annan struktur. Huvudsyftet med samarbetet är att öka konkurrenskraften och skapa större tillväxt. Utmaningen är att vi själva och omvärlden måste se oss som en gemensam bostads- och arbetsmarknadsregion, uppger Roland Carlsson, näringslivschef, Umeå kommun i ett pressmeddelande.

Det finns också en tanke att städernas invånare ska känna en gemensam regional identitet.

Även andra aktiviteter planeras med anledning av Kulturhuvudstadsåret. Bland annat  ska det skapas konstupplevelser längs Botniabanan, det planeras ett konst- och kulturstråk genom Örnsköldsvik och en grupp vill arrangera aktiviteter med science fiction- och fantasytema under det aktuella året.
– För oss var det en självklarhet att stötta Umeås kandidatur och att bidra till genomförandet. Genom att vara delaktiga i Kulturhuvudstadsåret vill vi uppmärksamma det breda kulturutbud som nu, genom Botniabanan, blivit så mycket mer lättillgängligt för en större region. Såväl arrangörer som kulturkonsumenter gynnas av en kompletterande marknad. Något som för övrigt även gäller utbudet av arbete, studier, idrott och annan rekreation, säger Lars Söderlind som ingår i Örnsköldsviks projektgrupp för Kulturhuvudstadsåret 2014.

Annons