Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

O-ringen 2018 kan få världscupstatus: "Det är vår målsättning"

Jätteprojektet O-ringen Höga Kusten 2018 kan bli ännu häftigare än vad det är tänkt.
Tävlingen kan få världscupstatus vilket skulle innebära att alla världscupstjärnor är på plats i Örnsköldsvik.
– Det finns planer på att världscupen ska bli en bestående del av O-ringen, säger tävlingens vd Henrik Boström.

Annons

När de nio klubbarna i Höga Kusten-området samlades för att skriva på arrangörsavtalet för mastodonttävlingen vecka 30 2018 släppte också arrangören nyheten att man har förhoppningen att O-ringen i örnsköldsvik blir den första i historien också att ha världscupstatus – hela veckan.

Det skulle innebära att hela världseliten skulle finnas på plats och tävla i skogarna runt Ö-vik vilket skulle höja statusen på tävlingen ännu mer.

– Nu är inget klart, men det är vår målsättning, säger Henrik Boström.

Han är alltså vd för O-ringen och var på plats i Örnsköldsvik för att tillsammans med OK Branten, Husum Kubbe/Norrflärke, Lugnvik, OK Nipan, Skogslöparna, OK Nolaskogsarna, Sidensjö och Örnsköldsvik OK skriva under kontraktet, vilket också kan sägas vara det officiella startskottet för jättetävlingen.

Man räknar med att uppemot 20 000 tävlande från 40 länder kommer till Örnsköldsviks-området och de kommer att servas av cirka 1500 funktionärer. I reda pengar kan de nio föreningarna komma att dela på cirka 4,5 miljoner kronor.

– Det är viktigt att vi får med så många klubbar som möjligt i detta gemensamma projekt, säger Jan Näslund, medlem i arrangörsstaben.

Förra gången Örnsköldsvik arrangerade O-ringen var 1994 och då var det ett mycket större logistiskt projekt, med bland annat 4500 funktionärer. Nu är skillnaden att O-ringen AB äger arrangemanget och då blir det mer lätthanterligt och man behöver inte börja om med planeringen för varje år. Det finns en bas.

– Nu står vi i ett läge i planeringsarbetet där det gäller att lösa uppgifter.

Närmast kommer vi att jobba med nyrekrytering samt hitta en tävlingsledning, säger O-ringen Höga Kusten 2018 generalsekreterare Clas Engström.

Var de cirka 30 000 besökarna ska bo och de 20 000 deltagarna ska tävla i Örnsköldsvik blir en senare fråga för tävlingsledning och de nio föreningarna.