Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

O'Neill-priset till Pontus Gustafsson

Annons

Skådespelaren Pontus Gustafsson får årets O'Neill-stipendium. Det tillkännagavs på Dramaten på onsdagseftermiddagen.

Jag blev väldigt överraskad om man säger så, fantastiskt roligt. Vilken ära!, säger en paff Pontus Gustafsson till TT.

58-årige Pontus Gustafsson debuterade som skådespelare i tolvårsåldern då han gjorde den svenska rösten till Mowgli i filmen "Djungelboken". Han är sedan 1977 fast anställd på Dramaten. Under 2013 har han varit aktuell i uppsättningarna av "Amadeus" och "Fanny & Alexander".

Pontus Gustafsson spelade dessutom den älskade barnfiguren Björne i SVT:s barnprogram mellan 2000 och 2004. Själv tycker han att hans medverkan i PO Enquists pjäs "I lodjurets timma" mot slutet av 1980-talet var karriärens höjdpunkt.

Det var guldmaterial för en skådespelare rent textmässigt och så klaffade allting med publiken och medspelarna.

Sedan 1956

O'Neill-stipendiet har delats ut av Dramaten i Stockholm sedan 1956. Namnet kommer från den amerikanske Nobelpristagaren och dramatikern Eugene O'Neill, som skänkte rättigheterna till pjäsen "Lång dags färd mot natt" till Dramaten före sin död 1953.

I sin motivering till priset skriver teaterchefen Marie-Louise Ekman att Pontus Gustafsson har "teaterögat": "Han känner skådespelarkonstens innersta sanning: att kroppen och själen hör ihop, på det underbaraste och mest farliga vis. Han vet att spelet är riskabelt, att rollen är ett rum med oanade prång, att leken snuddar vid en avgrund", heter det också bland annat i motiveringen.

Prissumman uppgår till omkring 35 000 kronor. I fjol gick priset till skådespelerskan Kristina Törnqvist.

Mer läsning

Annons