Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt tips: Är det här en ubåt på fjärden?

En misstänkt ubåt söder om Utansjö följs nu av nya tips om mystiska iakttagelser på fjärden utanför Vålånger.
– Vi i vår familj såg något liknande i somras, berättar en båtägare i Härnösand.

Peter, vi kan kalla honom så, reagerade direkt när han tog del av Ullacarin Tiderman och hennes observationer från stranden i Gammellandet som vi berättade om häromdagen.

Hon beskrev och skissade en snabb, rak rörelse omkring 50-100 meter ut i vattnet, som en "silverränna", och efter följde svallvågor.

– Jag kände igen beskrivningen. Vi såg något liknande. Det var i Vålångersviken, mellan Vålön och fastlandet, den 3 juli i år, alltså inte samma dag som hon såg något.

– Vi var fyra i båten, två vuxna och två barn i 20-årsåldern. Alla reagerade. Det upplevdes som ett stim med tjugo sälar som rörde sig i hög fart, jag uppfattar det till fyra, fem knop ungefär.

– Det rörde sig i kanske trettio meter så att det blev svallvågor. Vi åkte naturligtvis dit. När vi närmade oss så la det sig och blev stilla. Något sälstim var det definitivt inte, berättar Peter.

Läs mer: Militären är inte förvånad

En annan förbryllande faktor är att familjen strax innan fick utslag på sitt ekolod som varnade för grunt vatten, detta mitt i farleden i Sannasundet där djupet ska vara runt trettio meter enligt sjökortet.

Strax efter händelsen passerade en kustbevakningsbåt i hög fart söderut. Peter tänkte att allt kanske ingick i en övning av något slag.

Han är van att vistas just i de här vattnen och han har aldrig upplevt något liknande tidigare. Han funderar högt om det kan handla om ett naturfenomen, kanske på grund av bräckt vatten där älv möter hav.

Eller så kan det vara en ubåt?

– Absolut. Nånting var det. Nånting hände där på ytan. Nånting jättekonstigt.

I bilden ingår att det var klar sikt den här dagen och ganska stilla ute på sjön.

Peter vill inte framträda med namn och bild. Han hoppas slippa en massa frågor och vill inte stå i centrum för uppmärksamheten.

Läs mer: Experten: Stormakter vill kontrollera själva

Det får räcka att han och familjen redan pratat vitt och brett med släkt och vänner om händelsen i somras.

Peter lyckades ta en bild av fenomenet med sin kamera innan det försvann. Bilden publicerar vi här intill.

Hans dotter hann också filma en kort sekvens i sex sekunder med sin mobil. Den sekvensen visar vi på webben.

Det är längst bort på bilderna som man kan uppfatta eller åtminstone skönja ett ljusare parti som bryter mönstret.