Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt terrordåd i Volgograd

Annons

Minst 15 personer, bland dem ett bland dem ett ettårigt barn, dödades i en explosion på en trådbuss i Volgograd i Ryssland nu på morgonen.

Enligt hälsodepartementet i Moskva skadades 28 människor. 22 av dem har lagts in på sjukhus, skriver Interfax.

I går dog 17 i ett sprängdåd mot en järnvägsstation i staden. Samtliga har identifierats. Två av dem var barn födda 2000 och 2001. Ett 30-tal personer vårdas på sjukhus efter gårdagens dåd, som tros ha utförts av en självmordsbombare.

Utredare uppger att dagens och gårdagens explosion kan ha planerats gemensamt. Dagens dåd mot trådbussen ska ha utförts av en manlig självmordsbombare, skriver AFP med hänvisning till källor inom utredningen.

Bomben mot trådbussen ska ha haft en kraft motsvarande minst fyra kilo av sprängämnet TNT och ha varit fylld med samma slags "skadande element" som den bomb som exploderade i går.

Eftersom de skadande elementen i de två sprängladdningarna är identiska bekräftas utredningens teori om att det finns kopplingar mellan de två terrorattackerna, säger utredningskommissionens talesman Vladimir Markin till Interfax.

Säkerheten ska ha skärpts i Volgograd och invånarna uppmanas att bära med sig identitetshandlingar, skriver Interfax.

Två bomber dagarna efter varandra är väldigt illa och ett tecken på att myndigheterna inte klarar av säkerheten, säger Gudrun Persson, Rysslandsexpert på Totalförsvarets forskningsinstitut, till TT.

Neil Melvin, expert på forna Sovjet och chef för konflikthanteringsprogrammet på fredsinstitutet Sipri, säger att både den tjetjenska terroristledaren Doku Umarov och företrädare för andra, mindre organisationer har uppmanat till våld i samband med OS. Det finns farhågor om att de två attentaten är början på en serie dåd.

Själva upprorsrörelsen är väldigt fragmenterad. Det finns centrala befäl men de verkar mer använda sig av små grupper. Det är inte troligt att det kommer att handla om en noga samordnad operation.

Säkerheten har skärpts även i Moskva, uppger en stadstjänsteman. Samtidigt kommer rapporterar om att tre personer, beskrivna som "militanta", har dödats i den närliggande delrepubliken Kabardinien-Balkarien och ytterligare två personer har dödats i delrepubliken Dagestan, enligt Interfax som anger den nationella antiterrorkommissionen som källa. Sprängmedel ska också ha hittats och förstörts i delrepubliken Ingusjien. Samtliga delrepubliker är omstridda områden i regionen.

Enligt de första rapporterna var explosionen i dag så kraftig att trådbussen blev totalförstörd. Trådbussen var full av resenärer när explosionen inträffade i morgonrusningen. Rysk tv visade bilder på förvridna rester av bussen, med taket bortslitet och splitter spritt över gatan. Explosionen var så kraftig att fönster i hus runt omkring krossades.

Ingen har ännu tagit på sig ansvaret för explosionerna.

Räddnings- och specialstyrkor ska ha skickats till Volgograd - bland dem en grupp på 22 psykologer.

Landets katastrofminister meddelar samtidigt att anhöriga till dem som dödats i terrordåden kommer att få en miljon rubel vardera, motsvarande 200 000 kronor.

Volgograd ligger cirka 70 mil nordost om Sotji där OS invigs i februari, och inte långt från norra Kaukasus där muslimska terrorgrupper bekämpar rysk överhöghet. Volgograd är även en av de städer där fotbolls-VM 2018 ska spelas.

Mer läsning

Annons