Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt system ska avslöja fuskande studenter

Mittuniversitetets studenter har ärliga studiemetoder. 2007 var antalet upptäckta fuskare fortsatt lågt, men nu väntas en ökning med det nya systemet Urkund.

Mittuniversitetets studenter har länge varit bland de som fuskar minst på Sveriges högskolor och universitet. 2006 avstängdes tre av och fyra varnades. Och statistiken visar fortsatta låga siffror. Under 2007 utreddes tio disciplinärenden där studenter använt sig av otillåtna metoder och det resulterade i att fem av dem blev avstängda och en varnad.

- Det här är en förväntad nivå, vi hade vår stora fusktopp 2003 men sedan dess har det varit ett lågt och stabilt antal, säger Arne Wahlström, jurist på Mittuniversitetet.

Otillåtna samarbeten, fusklappar och förfalskning är några vanliga metoder, men det mest övervägande fusket är plagiat. Mörkertalet kan vara stort.

- Man kan ta den tidigare statistiken med en nypa salt då vi inte hade något kontrollsystem förut, säger Arne Wahlström.


JESSICA IVARSSON
0611-554873