Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt sötningsmedel på frammarsch

Socker och honung får konkurrens. Snart kan du blanda stevia i kaffet. Det nya sötningsmedlet som utvinns ur en växt är 300 gånger sötare än vanligt socker. Nu har EU godkänt att medlet får användas i livsmedel.

Annons

Växten stevia rebaudiana kommer från Sydamerika och har använts av indianer i Paraguay sedan förcolombiansk tid. Nu har EU-kommissionens ständiga kommitté för livsmedelskedjan och djurhälsa (SKLD) röstat för ett godkännande av att steviolglykosider, ett sötningsmedel som utvinns ur växten, ska få användas i livsmedel.

– Det har varit på tapeten rätt länge. Själva växten är ännu inte godkänd för användning i Europa eftersom det handlar om ett nytt livsmedel, säger Ulla Beckman Sundh, toxikolog på Livsmedelsverket.

Stevia används i dag både i USA och Japan. Tillsatsen blir nästan 300 gånger sötare än vanligt socker men helt kalorifri. Produkten är bedömd som helt säker ur hälsosynpunkt, även för känsliga, enligt Livsmedelsverket.

– Nu är det väldigt hett med lågkaloriprodukter och låg sockerhalt. Sötningsmedel togs från början fram för att diabetiker och andra som inte kunde äta socker skulle få motsvarande produkter. Nu har det blivit en trend att undvika socker, säger Beckman-Sundh.

(TT)