Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt rekord i butiksrån

Aldrig förr har det begåtts så många butiksrån under en och samma månad. 134 rån skedde under november - och december brukar alltid bli värre.

Jämfört med november förra året ökade butiksrånen med 24 procent, skriver tidningen Icanyheter som hänvisar till statistik från Brottsförebyggande rådet.

Under tolvmånadersperioden december 2008-november 2009 rånades 1 170 butiker, 203 fler än motsvarande period 2007/2008.

Trenden de senaste åren är att antalet rån ökar under hösten, för att kulminera i julmånaden. Det tidigare månadsrekordet, 125 rån, var från december förra året.

Även andelen rån med skjutvapen har ökat kraftigt, från 36 procent i fjol till 60 procent i år.

Handeln kräver att regeringen agerar kraftfullt för att minska rånutvecklingen. Ett upprop som samlat närmare 80 000 namnunderskrifter från branschen har överlämnats till justitieminister Beatrice Ask.

Några av kraven: Klassa alla väpnade rån som grova. Inför enklare regler för användning av övervakningskameror i butiker. Gör en nationell samordning inom polisen.

Polisen i Söderort i Stockholm har att tampas med det högsta antalet butiksrån i landet. Där är erfarenheten att det oftast är ungdomar som rånar butiker. De är maskerade, men oerfarna och ibland ganska tafatta.

Polisen tror att det är ett begränsat antal unga människor som i mindre grupper ägnar sig åt att råna butiker. Nästan 13 procent av alla rån mot butiker i Sverige skedde fram till september i Söderorts polisdistrikt.