Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt rekord för guldpriset

Världsmarknadspriset på guld steg till nya rekordnivåer på onsdagen. Stort sug efter guld bland centralbanker och fonder i kombination med en svagare dollar förklarar pristoppen.

I den europeiska handeln var priset på förmiddagen uppe på 1 216:75 dollar per uns.

Lyftet kom sedan euron stärkts mot dollarn, men även prissatt i pund och euro var det nya rekord. Trycket uppåt för guldpriset härrör bland annat från stora uppköp av guld gjorda av centralbanker och fonder runt om i världen.

Enligt bedömare hänger dollarförsvagningen samman med att valutamarknaden räknar med att nollräntan i USA kommer att bestå under en tid framöver. Samtidigt påverkas dollarn av negativt av att riskaptiten ökar i takt med att den globala återhämtningen tar fart.

Investerare ger sig nu ut från de säkra tillflyktsorterna till mer riskfyllda tillgångar, vilket försvagar dollarn, säger Peter Fertig, konsult på Quantitative Commodity Research, som räknar med att trycket nedåt för dollarn kommer prägla marknaden en tid framöver.

I november slog den indiska centralbanken till och köpte 200 ton guld för att möblera om i riskprofilen i reserven. Sedan dess har centralbankerna i Ryssland, Mauritius och Sri Lanka gjort samma sak.