Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt rekord för brott på börsen

Rekordmånga har i år dömts för kursmanipulation och annan brottslighet relaterad till börsen.

Även anmälningarna om sådana brott kommer att slå rekord - vilket delvis kan hänga samman med börsuppgången.

Mediernas rapportering om så kallat marknadsmissbruk har under 2009 till stor del handlat om rättegången mot Cevianmannen, Nordeamannen och de övriga misstänkta i det som kallats den största insiderhärvan hittills i Sverige.

I bakgrunden har antalet domar om brott mot marknadsmissbrukslagen ökat mycket kraftigt jämfört med 2008.

Enligt siffror från Ekobrottsmyndigheten (EBM) har totalt 51 domar rörande marknadsmissbruk utfärdats i år, varav 39 fällande. Det kan jämföras med 35 domar, varav 24 fällande, under 2008.

Barbro Wahlqvist, chefsåklagare på EBM:s nationella ekobrottskammare, ger flera förklaringar till ökningen. Dels har skörden av anmälningar vuxit kraftigt på senare år, sedan den nya marknadsmissbrukslagen infördes 2005.

Då har vi större möjligheter att hitta brottsmisstankar att utreda, säger Wahlqvist till TT.

Hon pekar också på att EBM har breddat sin kompetens, bland annat genom rekrytering av finansiella specialister och fortbildning av befintlig personal.

Och det blir nytt rekord 2009 även för antalet nya ärenden gällande marknadsmissbruksbrott.

Grundat på de anmälningar som EBM får in har myndigheten hittills i år öppnat 219 nya ärenden. Under helåret 2008 öppnades 206 ärenden, vilket i sin tur innebar en kraftig ökning jämfört med föregående år.

Framför allt anmälningarna om insiderbrott har ökat under senare tid.