Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt möte om Syrien i säkerhetsrådet

Annons

De fem permanenta medlemmarna av FN:s säkerhetsråd möts under kvällen på nytt för att diskutera den misstänkta användningen av kemiska vapen i Syrien, uppger anonyma diplomatkällor för Reuters.

För tredje dagen i rad gav sig FN:s expertteam i morse av mot Damaskus förorter för att utreda den misstänkta kemvapenattacken, rapporterar Reuters med hänvisning till vittnen. Inspektörerna väntas avsluta sitt arbete i Damaskus under morgondagen.

Enligt FN-chefen Ban Ki-Moon lämnar gruppen Syrien på lördag morgon och kommer därefter att leverera en rapport.

USA:s president Barack Obama har fått beslutsunderlag från militären om att slå till mot Syrien, men har inte fattat något beslut.

Obama ringde i dag upp representanthusets talman John Boehner för att diskutera sina överväganden, säger en talesman för Boehner.

De diskuterade frågor som Boehner framförde i ett brev till Obama i onsdags, däribland på vilka lagliga grunder en militär attack skulle genomföras, om en attack skulle bli prejudicerande samt syftet med och strategin för en attack.

Endast presidenten kan besvara de här frågorna, och det står klart att ytterligare dialog och överläggningar med kongressen, liksom kommunikation med den amerikanska allmänheten, kommer att behövas.

I en intervju med tv-bolaget PBS säger Obama att han inte tror att den syriska oppositionen har tillgång till kemiska vapen. Han har dragit slutsatsen att det är Bashar al-Assads regering som i onsdags förra veckan genomförde den dödliga gasattacken i utkanterna av Damaskus. Presidenten säger att Syriens innehav av kemiska vapen hotar amerikanska nationella intressen.

Enligt Obama skulle målet med en "begränsad, skräddarsydd" militär attack vara att avskräcka från framtida användning av kemiska vapen.

Storbritannien skulle kunna delta i en militär insats mot Syrien, även utan klartecken från FN:s säkerhetsråd. Det är slutsatsen i en juridisk bedömning som gjorts för den brittiska regeringen, enligt AFP.

Den rättsliga grunden för att agera militärt skulle i så fall vara "humanitärt ingripande", heter det i bedömningen, där man hänvisar till ett läge då säkerhetsrådet är blockerat.

Men premiärminister David Cameron, som med raska kliv närmat sig ett militärt tillslag mot Syrien, tycktes i dag snubbla något sedan hans planer mött motstånd på hemmaplan.

Folk minns de misstag som gjordes i Irak och jag är inte villig att göra dessa misstag igen, sade Labourledaren Ed Miliband.

I parlamentet insisterade Cameron att ett ingripande mot kemiska vapen i Syrien, efter förra veckans misstänkta giftgasattack, inte är att välja sida. Samtidigt medgav han att det finns osäkerhet i skuldfrågan, och att FN:s säkerhetsråds reaktion kommer att spela roll.

Det brittiska utkastet till FN-resolution fick som väntat inget gehör i säkerhetsrådet i går. Ryssland, som stöder Assad-regimen och som enligt nyhetsbyrån Interfax planerar att flytta militär personal från den syriska kusten, motsatte sig förslaget. Det innehöll en skrivning om att rådet skulle fatta beslut om att vidta "nödvändiga åtgärder för att skydda syriska civila".

Syriens president Bashar al-Assad håller fast vid att landet kommer att försvara sig mot alla eventuella attacker, rapporterar statliga syriska medier.

Hot kommer bara att stärka (Syriens) beslutsamhet kring dess principer och dess självständighet, ska presidenten ha sagt till en delegation på besök från Jemen.

al-Assad anklagade västländer och Israel för att stödja "terrorister" för att så split i Syrien och regionen i stort, men avfärdade hot om ingripande utifrån.

Statliga China Daily, som är ett språkrör för den kinesiska regeringen, varnar på ledarplats väst för att slå till mot Syrien. I en jämförelse med Irakkriget heter det att internationella samfundet inte ska låta sig styras av amerikansk underrättelsetjänst, som "trots allt bar skulden för påståendet att Saddam Hussein hade massförstörelsevapen".

Rysslands och Irans presidenter Vladimir Putin och Hassan Rohani delar uppfattningen att användningen av kemiska vapen är fel. Men det innebär inte att omvärlden måste ingripa militärt, heter det efter ett telefonsamtal ledarna emellan sent i går.

Mer läsning

Annons