Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt mörkt moln hotar SD i riksdagen

I vår kan Sverigedemokraterna få nya bekymmer i riksdagen när Olle Larsson som inte ens är med i partiet går in som ersättare.

Annons

Partisekreterare Björn Söder andas optimism om samarbete - Larsson är mer avvaktande.

I mars ska SD-ledamoten Julia Kronlid gå på föräldraledighet från riksdagen. Efter de tidigare avhoppen står plötsligt Olle Larsson i tur - trots att han sedan våren 2011 lämnat SD och nu är ordförande i det lokala Härjedalspartiet.

Då kommer Olle Larsson in och jag tror inte att det blir några stora bekymmer, säger Björn Söder till TT.

Partiet har varit i kontakt med Larsson och Söder tror på samarbetsviljan.

Jag vet inte om han kommer att gå in i partiet igen. Men jag tror att han kommer att bli en del av riksdagsgruppen ändå.

Det har varit ett stökigt andra halvår för SD. I söndags meddelade förre ekonomiskt-politiske talespersonen Erik Almqvist efter många om och men att han lämnar riksdagen och partiet sedan han filmats när han använt rasistiska och sexistiska uttalanden vid ett fyllebråk 2010.

Kent Ekeroth, inblandad i samma bråk, lämnade posten som rättspolitisk talesperson. En annan SD-ledamot, Lars Isovaara, tvingades avgå efter rasistiska utfall mot en riksdagsvakt.

Och nu kan partiet i praktiken tappa ett av sina mandat till någon som inte tänker driva SD-politik. Olle Larsson har sagt att han ska ta platsen men i så fall sitta som representant för Härjedalspartiet.

Och han har inte ändrat den ståndpunkten.

Nej, inte i dagsläget, säger Larsson.

TT: Kan du tänka dig att sitta som härjedalspartist i SD:s riksdagsgrupp?

Jag har inte tagit ställning till det i dagsläget.

Larsson säger att han fört "konstruktiva diskussioner" med partiledaren Jimmie Åkesson i frågan.

Men sedan hur mitt samarbete med Sverigedemokraterna ska se ut, det är en helt öppen fråga och inget som jag i dagsläget har någon lösning på - varken jag eller Sverigedemokraterna.

Mer läsning

Annons